Sedef hastalığı neden olur? Sedef hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

02.03.2023 - Perşembe 14:30

Kamuoyunda bir deri hastalığı olan sedef hastalığının bir diğer adı psoriasis olarak bilinir. Aile kan bağıyla yayılan bu hastalığın henüz bir tedavisi yoktur. Kirşlerde ender görülen bu rahatsızlık vücutta kalıcı hasarlar bırakmaktadır. Vatandaşlar Sedef hastalığının detaylarını merak ediyorlar. Peki, Sedef hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir? Sedef hastalığının belirtileri nelerdir? Sedef hastalığı neden olur? Detaylar haberimizde...

Halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen psoriasis, henüz tedavisi bulunamayan kronik bir hastalık olmaktadır. En çok otuzlu yaşlarda görülen sedef hastalığının tüm dünyada görülme oranı %1-3 olmaktadır. Her ne kadar orta yaşlarda görülse de doğum itibari ile her yaş grubunda görülebilmektedir. Sedef hastalığı bulunan vakalarda %30 oranda aile kan bağı ile ortaya çıkmaktadır.

Sedef hastalığı neden olur?" sorusunun en önemli yanıtı genetik yatkınlıktır. Bununla birlikte yaşam şartları, stres, hava kirliliği, beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol, sigara, güneş yanığı, kortizon, aspirin ve lityum gibi kullanılan bazı ilaçlar, fiziksel ya da ruhsal büyük travmalar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar gibi pek çok faktör, hastalığın tetiklenmesine neden olmaktadır.

Halk arasında sedef hastalığı olarak bilinen psoriasis, henüz tedavisi bulunamayan kronik bir rahatsızlıktır. Bireylerde çok ender görülen bu rahatsızlık vücutta kalıcı izler bırakabilir. Sedef hastalığının berikileri şu şekildedir:

  • Cilt lekeleri
  • Ciltte yoğun pullanma
  • Küçük boy kırmızı veya beyazımsı lekeler
  • Kanamaya yatkın kuru ve çatlamış cilt
  • Ciltte yoğun kaşınma
  • Kalınlaşmış ve çukur tırnaklar
  • Şişmiş ve sert eklem yerleri
  • Kırmızı, kabarık ve iltihaplı yama şeklinde yaralar
  • Kırmızı yama şeklindeki yaralar üzerinde beyazımsı veya gümüş renginde plaklar
  • Bazı yaraların etrafında ağrı
  • Eklemlerde de ağrı ve şişlikler

Kesin bir tedavisi bulunmayan sedef hastalığında semptomları kontrol altında tutarak kişinin konforlu bir yaşam sürdürmesi hedeflenir. Sedef hastalığı tedavisinde, hastalığın şiddeti önemlidir. Sedef hastalığının tedavisinde genellikle steroid kremler, kaşıntı giderici losyonlar, kortizonlu kremler kullanılır. Hastalığın çıkış sebebi tedavi sürecinin planlanması için önem taşır. Sedef hastalığında hastalığı tetikleyen ve alevlenmesine neden olan durumların ortadan kaldırılması ya da kontrol altına alınması da sedef hastalığının tedavisinde büyük önem taşır. Ağır sedef hastalığında fototerapi olarak isimlendirilen ışık tedavisine başvurabilir.

Sedef Hastalığı Gündem Sağlık Haberler

ALINTI KAYNAK: https://www.haberler.com/haberler/sedef-hastaligi-neden-olur-sedf-hastaligi-nedir-15669217-haberi/

YORUM YAZ