Sardes Antik Kenti'nin en büyük sinagogunu kadınlar yeniliyor

01.08.2023 - Salı 19:22

MOZAİK TAŞLARI 9 KÖYLÜ KADIN TAMİR EDİYOR

İki yıl önce üstü demir çatı ile kapatılan, geçen yıl da zemininde yenileme çalışmaları başlayan Sardes Sinagogu’nun zemindeki mozaik taşlar köylü 9 kadın tarafından büyük bir titizlikle tamir ediliyor.

Beyaz mozaik taşları Bintepeler tümülüsleri mevkinden, siyah mozaik taşları ise Antakya’dan temin edilen mozaik taşları kadınlar tarafından sinagogun zeminine özenle döşeniyor.

Çalışmaların sürdüğü sinagog, inanç turizmine açık bir şekilde ziyaretçilere ev sahipliği yaparken, kenti geçen yıl 110 bin kişi, bu yılın ilk 6 ayında ise 60 bin kişi ziyaret etti.

Sardes Antik Kenti'nin en büyük sinagogunu kadınlar yeniliyor - 4

"BOŞLUKLARI TAMİR EDİYORUZ"

Kazı başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, “Sinagog 1963 yılında meydana çıkarıldı. Sinagogun zeminindeki mozaikler kaldırılmış ve modern demir panolar halinde tekrar yerine yerleştirilmiş. Fakat kazıldığı için birçok boşluk kalmış. Biz de kadınlarla birlikte zemindeki o boşlukları tamir ediyoruz, boşlukları mozaik taşlarla aslına uygun olarak restore ediyoruz. İlginç bir bina, antik dünyadaki en büyük sinagog ve çok lüks bir bina. Tabanı mozaik, duvarları ise renkli mermer ile kaplanmış. Binanın yapımında para verenlerin ismi duvara yazılmış, duvarda bulunan yazıtta yapımında kimin para verdiği Yunanca yazıyor. Yaptığımız kazılarda elde ettiğimiz bulgularla, çok daha erken seviyelere iniyoruz. Kentin tarihini daha iyi öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.

ALINTI KAYNAK: https://www.ntv.com.tr/n-life/gezi/sardes-antik-kentininen-buyuk-sinagogunu-kadinlar-yeniliyor,YlguMMa5gUCdom9EHWAeqA

YORUM YAZ