Bakanlığın yapacağı plan ve parselasyonun ilan edilmemesi mülkiyet hakkına bir müdahaledir

05.03.2023 - Pazar 00:22

Hukukçu Figen Çalıkuşu, “Depremzedenin, kendi taşınmazı hakkında Bakanlığın yapacağı plan ve parselasyonunun ilan edilmemesi, askıda görülmemesi ve doğal olarak da görülmeyen plana itiraz edilemeyecek olması mülkiyet hakkına bir müdahaledir. Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır, sahibine en geniş yetkileri veren bir haktır” açıklamasını yaptı.

Çalıkuşu, 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın tüm plan ve imar uygulamalarını onaylayacağını ancak bu planların askıya çıkmayacağını ve itiraza kapalı olduğunu belirtti. Çalıkuşu’nun yazılı açıklaması şu şekilde:

“Depremzedenin, kendi taşınmazı hakkında Bakanlığın yapacağı plan ve parselasyonunun ilan edilmemesi, askıda görülmemesi ve doğal olarak da görülmeyen plana itiraz edilemeyecek olması mülkiyet hakkına bir müdahaledir. Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır, sahibine en geniş yetkileri veren bir haktır.”

"Haklar takas ve trampa işlemlerine konu edilebilecek"

Çalıkuşu, deprem bölgesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanan bu plan ve parselasyon planlarının askıya çıkarılmayacağını, ilan edilmeyeceğini, bu plan ve parselasyonlara itiraz da yapılamayacağını duyurdu ve, “Bu alanlarda taşınmaz mülkiyeti veya imar hakları kısmen veya tamamen başka bir alana aktarılabilecek. Bu haklar takas ve trampa işlemlerine konu edilebilecek” dedi.

Tek yetkili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak belirlendi

Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerden etkilenen bölgede yaklaşık 1,5 milyon kişi evsiz kaldı; barınma ihtiyacının karşılanması için en az 500 bin konutun inşa edilmesi gerekiyor.

24 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre deprem bölgesinde tek yetkilinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak belirlendi. 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; altyapı, üstyapı dâhil her türlü inşaat yapmaya veya yaptırmaya, arsa paylarını belirlemeye, cins değişikliği yapmaya, kat irtifakı, kat mülkiyeti kurmaya yetkili. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı köyler dahil tüm iskân alanlarında plan ve imar uygulamaları da onaylayacak.

"Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır"

Düzenlemelerin görünürde sorunları çözecek gibi dursa da depremzedelerin mülkiyet haklarını kullanmasına kısıtlama getirdiğini vurgulayan Çalıkuşu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Depremzedenin, kendi taşınmazı hakkında Bakanlığın yapacağı plan ve parselasyonunun ilan edilmemesi, askıda görülmemesi ve doğal olarak da görülmeyen plana itiraz edilemeyecek olması mülkiyet hakkına bir müdahaledir. Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır, sahibine en geniş yetkiler veren bir haktır. Bu yetkiler, eşyayı kullanma, eşyadan yararlanma ve eşyayla ilgili tasarrufta bulunma yetkileridir.”

"Ek bir çabayı gerekli kılıyor"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın tek yetkili olmasının mülkiyet hakkının ve tasarruf yetkisinin sınırlandırılmasına gerekçe yapılamayacağını vurgulayan Çalıkuşu, “Ancak hukuken depremzedelerin mülkiyet hakları yürürlükten tabii ki kalkmıyor ama bunların hukuken peşine düşülmesini gerektiren ek bir çabayı gerekli kılıyor” sözleriyle hukuki mücadelenin devam edeceğini kaydetti.(ANKA)

ALINTI HABER: https://t24.com.tr/haber/hukukcu-figen-calikusu-bakanligin-yapacagi-plan-ve-parselasyonun-ilan-edilmemesi-mulkiyet-hakkina-bir-mudahaledir,1095963

YORUM YAZ