Yazar Yavuz Ekinci'nin 9 yıl önce yayımlanmış romanı "Rüyası Bölünenler" için toplatma kararı!

21.03.2023 - Salı 13:31

Yazar Yavuz Ekinci'nin, 2014'te Doğan Kitap Yayınevi'nden çıkan "Rüyası Bölünenler" romanı hakkında toplatılma kararı alındı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle 7. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından yazar Yavuz Ekinci'nin "Rüyası Bölünenler" kitabına toplatılma kararı verildi. Ekinci, "Bu kitabın şimdi toplatılıyor olması ne şimdiki Türkiye’ye ne de gelecekteki Türkiye’ye hizmet eder" dedi.

"Öncekilerin tavırları nasıl komik geliyorsa, bugünün yasaklayıcıları da yarın gülünç ve komik gelecektir"

Ekinci, "Kurgu evrenine açılan davaya karşı açıklama…" başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle 7. Sulh Ceza Hâkimliği, Rüyası Bölünenler romanımın toplatılması kararını verdi. 'Rüyası Bölünenler' 2014 yılında Doğan Kitap Yayınevi’nden çıktı. Romanın yayınlanmasının üstünden tam 9 yıl geçmiş. 9 yıldır bu romanım basılıp, dağıtılıp, satılıp okunuyor. Bu kitabın şimdi toplatılıyor olması ne şimdiki Türkiye’ye ne de gelecekteki Türkiye’ye hizmet eder.

Edebiyata, sanata karşı yapılan müdahale, sansür ve yasaklamalar kötü olan mazinin (kitap toplatmak, yakmak, yasaklamak, yazarı hapse atmak) canlandırılmasından öteye geçemez. Öncekilerin yasaklayıcı tavırları nasıl şimdi gülünç, komik ve beyhude geliyorsa, bugünün yasaklayıcıları da yarın gülünç ve komik gelecektir."

"Gücünüz yetiyorsa roman kahramanlarını hapse atın"

Açıklamada romanının kurgu olduğunu vurgulayan Ekinci, şöyle dedi:

"Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir. Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugünün mahkemelerinde yargılayıp yasaklayıp toplatmak ise politiktir. Mahkeme, Rüyası Bölünenler’in kahramanlarına tutuklama kararı çıkarıp onları hapse mi atacak. Gücünüz yetiyorsa buyurun roman kahramanlarını tutuklayıp hapse atın." 

ALINTI KAYNAK: https://t24.com.tr/haber/yazar-yavuz-ekinci-nin-9-yil-once-yayinlanmis-romani-ruyasi-bolunenler-icin-toplatma-karari,1099488

YORUM YAZ