Trkiye'den baka bir ey konuulmaz oldu

02.03.2023 - Perşembe 05:38

spanya'nn gneydousundaki Valensiya blgesinde bulunan, yaklak 10 bin nfuslu Sax kasabasnda dzenlenen festivalin ana unsurunu, blgedeki spanyol halkn 7'den 70'e katlmyla kurulan 7 farkl grubun yapt geit oluturuyor.

Sivas doumlu olan, kasabann azizi Aziz Blas ansna 1627'den bu yana gerekleen festivalde, Araganolesliler, Garibaldiler, Hristiyanlar, Fasllar gibi isimlerle kurulan gruplar arasnda 700'den fazla yesiyle en by olan Los Turcos (Trkler) bu yl da cokulu bir geit yapt.

Her yl olduu gibi en ok ilgiyi gren Trkler grubundakiler, Trk ismini ve Trk bayran tamann kendileri iin byk gurur kayna olduunu syledi.

- "TRKYE'Y HER ZAMAN KALBMDE TAIYORUM"

Los Turcos grubunun bakan Francisco Sanchez, AA muhabirine verdii demete, "Trkler grubunun banda olmak benim iin en byk heyecanlardan biri. Sax, 10 bin nfuslu bir yer ve burada 700'den fazla yemiz var. Bu inanlmaz bir ey. Trkiye'yi her zaman kalbimde tayorum." dedi.

Kasabada balkonlar ve duvarlar ssleyen bayraklar arasnda en byklerinin hep Trk bayra olduunu belirten Sanchez, "Bu, ok byk bir gurur. Son yllarda Trkiye ile olan ilikilerimizin gelimesiyle Sax'ta artk Trkiye'den baka bir ey konuulmaz oldu." ifadesini kulland.

ki yandaki ocuuna Trkler grubunun kostmn giydirerek geide katlan Conchi de "Benim ve ailem iin Trkler grubunun yesi olmak inanlmaz bir gurur. Trkiye'yi zellikle televizyondaki dizilerden daha ok tanmaya baladm. Ailecek bu yaz stanbul ve Kapadokya turuna kacaz." diye konutu.

Trk grubunun dier yelerinden Joaquina, "1986'dan beri Trkler grubunun yesiyim. Benim anneannem de Trkler grubundand. O yzden benim iin nemli, duygulu ve onur verici bir ey." dedi.

Maria Jose, "Bu gruplara girmekte aile ok nemli bir sebep. Ben, Trk olduum iin ok mutluyum. Birka yl grubumuzda bayra tama grevini de stlendim." derken; Toni ise "Biz, dierlerinden farkl, zel bir grubuz. Trk olmak bizim iin onur ve gurur. nk aile gibiyiz, hepimiz aynyz." ifadesini kulland.

Sax Belediye Bakan Laura Esteban da "Festivaller, insanlar, toplumlar birbirlerine balayan bir etkinlik. Bizler, Trkler grubunun sayesinde bir ekilde Trkiye ile yakn ba oluturduk. Bu, bizim iin bir onur." grn dile getirdi.

- LOS TURCOS

1920'de kurulan "Los Turcos"un Trkiye veya Trklkle direkt hibir balants olmasa da kuruluundaki esin kaynann, o dnem Trkiye'nin stiklal Sava'n kazanmas olduu biliniyor.

"Los Turcos"larn, Osmanllar anmsatan fesli, pelerinli kostmleri, 1920'li yllarda spanya'da satlan "Marcos Tonda" marka bir ikolatann kad zerinde yer alan resimden alnt yaplarak hazrlanm.

Yllar ierisinde hep byyen ve kasabann en prestijli grubu haline gelen "Los Turcos", Trkiye ve Sax arasnda bir kpr vazifesi gryor.

yle ki Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan'n 2008'de babakan olarak spanya'ya yapt resmi ziyaret srasnda, Granada'daki El Hamra Saray'na gittiinde kendisini Los Turcos grubu karlamt.

Los Turcos'un 100. ylna denk gelen 2020'deki festivale Trkiye'den gelerek katlan Mehteran Takm, Los Turcos'un nnde geide katlp, byk ilgi uyandrmt.

ALINTI KAYNAK: https://www.star.com.tr/kultur-sanat/istiklal-savasindan-esinlenen-los-turcos-turkiyeden-baska-bir-sey-konusulmaz-oldu-haber-1766045/

YORUM YAZ