te satr satr 120 yl! Asrlk nar: Beikta

03.03.2023 - Cuma 12:01

Trkiye'nin en kkl spor kulplerinden Beikta, 120. kurulu yln kutluyor.

Siyah-beyazllarn internet sitesinde yer alan bilgiye gre kulp, Beikta Serencebey Mahallesi'nde dnemin Medine Muhafz Osman Paa'nn konann bahesinde jimnastik hareketleri yapan genlerin nclnde, 1903 ylnn mart aynda Bereket Jimnastik Kulb ismiyle kuruldu.

Kurucular arasnda Ahmet Fetgeri (Aeni), Mehmet Ali Fetgeri (Aeni), Osman Paazade Mehmet amil (hapl), Hseyin Bereket ve Kadzade Nazm Nazif (Ander) gibi isimlerin bulunduu kulbn ad, daha sonra Beikta Osmanl Jimnastik Kulb olarak deitirildi.

Beyolu Mutasarrf Muhittin Bey'in tevikiyle Beikta Osmanl Jimnastik Kulb, 26 Ocak 1911 tarihinde tescil edilen ilk Trk spor kulb olarak tarihe geti.

34 BAKAN GREV ALDI

Beikta Kulb tarihinde 34 bakan grev yapt.

1903-1908 yllarnda grev yapan Mehmet amil kulbn ilk bakan olurken, 20 Ekim 2019'daki kongrede seilen Ahmet Nur ebi, halen bu grevi yrtyor.

Siyah-beyazllarn onursal bakan Sleyman Seba, 8 dnem ve 16 yl aralksz bakanlk yaparak, Beikta tarihinde en uzun sre bu grevde kalan isim olarak tarihe geti.

Bu arada, Beikta'ta 1910-1913 yllar arasnda ehzade mer Hilmi Efendi, 1931-1946 yllar arasnda Babakan Recep Peker ve 1950-1954 yllar arasnda da Babakan Adnan Menderes ''Fahri Bakan'' oldu.

13 BRANTA FAALYET GSTERYOR

Beikta Kulb, gnmzde 13 branta faaliyet gsteriyor.

Siyah-beyazl kulp; futbol, basketbol, voleybol, hentbol, atletizm, bedensel engelliler, boks, gre, krek, cimnastik, masa tenisi, satran ve e-spor branlarnda faaliyetlerini srdryor.

FUTBOLDAK BAARILAR

Beikta Kulb, futbol brannda nemli baarlara imza att.

Futbolda toplam 16 kez lig ampiyonluu ipini gsleyen siyah-beyazl takm, Galatasaray ve Fenerbahe'den sonra en fazla mutlu sona ulaan takm oldu.

Beikta ayrca 10 Trkiye Kupas, 9 Cumhurbakanl/TFF Sper Kupa ve 6 Babakanlk Kupas ampiyonluu yaad.

2020-2021 sezonunda teknik direktr Sergen Yaln ynetiminde lig ampiyonluunu elde eden Beikta, Trkiye Kupas'n da mzesine gtrd. Siyah-beyazl kulp, geen sezon ise nder Karaveli teknik direktrlnde Sper Kupa'y kazand.

REKORLARIYLA SPER LG'E DAMGA VURDU

Beikta, 63. sezonunu geiren Sper Lig tarihinde birok rekoru elinde bulunduruyor.

Siyah-beyazllar, en uzun sre yenilmeyen takm rekorunun yllardr sahibi.

Ligde 1990-1991 sezonunun 25. haftasnda Ankara'da Genlerbirlii'ne 2-0 yenilen Beikta, sonraki 5 haftada malubiyet almad. 1991-1992'de 30 karlama sonunda namalup ampiyonluunu ilan eden siyah-beyazl ekibin bu serisi, tam 48 hafta sonra, 1992-1993 sezonunun 13. haftasnda Galatasaray'a 3-1 yenilmesiyle sona erdi.

13 MALIK KAZANMA SERS

Beikta, ligde bir sezonda st ste en ok ma kazanma rekorunun sahibi olarak dikkati ekiyor.

Siyah-beyazllar, 1959-1960 sezonunda 10 ila 22. haftalarda st ste 13 ma kazand ve bu rekora imdiye kadar ulaan takm kmad.

NAMALUP TEK AMPYON

Sper Lig'in 62 sezonluk tarihinde u ana dek sadece 2 takm sezonu yenilgisiz kapatrken, bu baardan birini Beikta gerekletirdi.

Siyah-beyazl ekip, 1991-1992 sezonunda 30 mata yenilgi almadan ampiyonlua ulat ve bunu baaran ilk ve tek takm oldu.

Galatasaray ise 1985-1986 sezonunda 36 mata yenilgi yz grmemesine karn ligi ampiyon Beikta'n ardndan averajla ikinci srada tamamlad.

EN FARKLI GALBYET REKORU

Sper Lig'deki en farkl skorlu galibiyet rekoru Beikta'n elinde bulunuyor.

1989-1990 sezonunun 6. haftasnda Adana Demirspor'u 15 Ekim 1989'da konuk eden Beikta, rakibini 10-0 yenerek tarihe geti.

Bu tarihi karlamada Beikta'n gollerini Ali Gltiken (4), Metin Tekin (3) ve Feyyaz Uar (3) atarken, mcadele siyah-beyazl taraftarlarn uzun sre dillerinden drmedii besteye konu olmutu.

DERB "KRALI"

Beikta, bir sezonda tm derbileri kazanan tek takm olarak da lig tarihine adn yazdrmay baard.

Siyah-beyazl ekip, Rumen teknik direktr Mircea Lucescu ynetiminde ampiyonlua ulat 2002-2003 sezonunda Fenerbahe'yi 1-0 ve 2-0, Galatasaray' da her iki mata 1-0'lk sonularla geerek, 4 derbi man kazand.

Beikta ayn zamanda bu 4 mata kalesini gole kapatarak ayr bir rekora imza att.

SEYRC REKORU

Lig tarihinde seyirci rekoru Beikta'n oynad karlamada krld.

Siyah-beyazllarn 2013-2014 sezonu 5. haftasnda Galatasaray' Atatrk Olimpiyat Stad'nda konuk ettii ve 3-0 hkmen malup olduu mcadeleyi 76 bin 127 biletli seyircinin izledii aklanrken, bu rakam rekor olarak kaytlara geti.

Eski rekor, 70 bin 125 biletli seyirciyle 2003-2004 sezonunda yine ayn statta oynanan Galatasaray-Fenerbahe (2-2) derbisinde krlmt.

ZRVENN 14 PUAN GERSNDE KALDI

Beikta, bu sezon Sper Lig'de zirvenin gerisinde kald.

Sezona Valerien Ismael'in teknik direktrlnde balayan Beikta, istedii sonular alamad. Ismael ile yollarn ayran ve yoluna enol Gne ile devam eden siyah-beyazl ekip, 22 mata 11 galibiyet, 7 beraberlik ve 4 yenilgiyle sahadan ayrld. 40 puan toplayan Beikta, lider Galatasaray'n 14 puan gerisinde mcadelesini srdryor.

Siyah-beyazl ekip, Ziraat Trkiye Kupas'nda ise bu sezon son 16 turunda MKE Ankaragc'ne normal ve uzatma blm 1-1 biten karlamada penaltlarla 5-4 malup olarak elendi.

NEML SMLER YETTRD

Hakk Yeten, eref Bey ve Sleyman Seba gibi efsane isimlerle Trk sporuna damgasn vuran Beikta, Trk futboluna nemli isimler kazandrd.

Sper Lig'de st ste ampiyonluk yaayan siyah-beyazl ekipte Metin Tekin, Ali Gltiken ve Feyyaz Uar, takmn efsaneleri arasnda yer ald. Sz konusu dnemde ayrca Rza almbay, Mehmet zdilek gibi kulple btnlemi isimlerle siyah-beyazl takm, byk baarlara imza att.

Siyah-beyazl ekibin altyapsnda yetien ve kulbn efsaneleri arasna giren Sergen Yaln ise teknik direktr olarak geen sezon iki kupa kaldrd.

Gemi yllarda altyapsyla ne kan siyah-beyazl kulp, birok futbolcuyu Trk futboluna kazandrd.

BASKETBOLDA K AMPYONLUK

Siyah-beyazl kulp, ING Basketbol Sper Ligi adyla organize edilen ligde 2 kez ampiyonluk yaad.

1974-1975 sezonunda ligde ilk ampiyonluuna ulaan Beikta, 2011-2012'de bir kez daha ayn baary gsterdi.

Siyah-beyazl takm, ikinci kez ligde ampiyon olduu 2011-2012'de ayrca FIBA EuroChallenge Kupas'n da alarak bir baka nemli baarya imza att. Beikta, sz konusu sezonda Trkiye Kupas'n da mzesine gtrd.

Beikta gen oyunculara verdii deerle dikkatleri zerine ekti. Alperen engn, ehmus Hazer, Furkan Haltal, Sadk Emir Kabaca gibi gen oyunculara grev veren siyah-beyazl ekip, ING Basketbol Sper Ligi'nde yar finale kadar ykselme baars gsterdi.

Siyah-beyazl ekip, gen oyuncularndan Alperen engn' NBA'e gnderdi.

HENTBOLDA 16 AMPYONLUK

Beikta, Hentbol Erkekler Sper Ligi'nde en ok ampiyon olan takm olarak tarihi baarlara imza att.

Ligde 2008'den 2019'a kadar oynanan 11 sezonu ampiyon olarak tamamlayan siyah-beyazl ekip, geen sezon bir kez daha mutlu sona ulat.

Beikta, ligde 16 ampiyonluk elde etti.

KADIN FUTBOL TAKIMI 2020-2021 SEZONUNDA AMPYON OLDU

Kadn futboluna nemli destek veren siyah-beyazl kulp, Beikta Vodafone takmyla bu kulvarda 2020-2021 sezonunda ampiyonluk sevinci yaad.

Beikta Vodafone, Turkcell Kadn Futbol Ligi 2020-2021 Salk alanlar Sezonu final karlamasnda Fatih Vatanspor'u 2-0 yenerek ampiyonlua ulat.

DEPREM BLGESNE BYK DESTEK

Siyah-beyazl camia, dier spor kulplerinin yapt gibi Kahramanmara merkezli depremden etkilenen blgedeki depremzedelere yardm kampanyalar yapt.

Vodafone Park' merkez yapan siyah-beyazl kulbn bu almalarna taraftarlar da youn destek verdi.

Kampanya erevesinde stat nnde Kzlay'a 400 nite kan ba yaplrken, Kartal Yuvas da klk 20 bin adet rn deprem blgesine sevk etti.

Kulbn organizasyonuyla 40 adet i makinesi, 5 tanker mazot gnderildi.

Siyah-beyazl kulp, 2 ilde 85'er adetlik adr kent, 3 bin kiilik aevi kurdu. 225 tr ile ierisinde gda, hijyen, kyafet, battaniye, yorgan olmak zere ihtiya malzemeleri deprem blgesine sevk edildi.

Kahramanmara ve Hatay'da kulp ve taraftarlarn destekleriyle oluturulan adr kentler ihtiya sahiplerini arlamaya balarken, Adyaman'daki adr kentin ina almalar sryor.

Statta kurulan yardm merkezindeki almalara tm branlardaki sporcular, ynetim kurulu yeleri, kulbe bal irketlerin ynetim kurulu yeleri, Beikta JK dernekleri ve kulbn sponsorlar da katld.

Siyah-beyazl kulb bnyesindeki dernekler de kendi illerinden yaklak 111 tr ile deprem blgesine yardm gnderdi.

Beikta Kulb Bakan Ahmet Nur ebi ve ynetim kurulu yeleri de deprem blgesini ziyaret ederek, depremzedeler ile yakndan ilgilendi.

Blgede yaayan otizmli ve engelli ocuklarn bulunduu 150 aileye ihtiyalarna ynelik almalar yapld.

ANTALYASPOR MAINDAK PEL OYUNCAK KAMPANYASI GNDEM OLDU

"Bu oyuncak sana arkadam" etkinlii kapsamnda Beikta'n Fraport TAV Antalyaspor ile Vodafone Park'ta oynad ma izleyen taraftarlar, sahaya; pel oyuncak, atk ve bere att. Sahaya atlan malzemeler deprem blgesindeki ocuklara hediye edilecek.

"Bu oyuncak sana arkadam" etkinlii 99 lkede uluslararas tv, yazl ve dijital basnda ses getirdi.

Taraftarlarn Vodafone Park'ta gerekletirdii "Bu oyuncak sana arkadam" etkinliiyle ilgili kulbn sosyal medya hesaplarndan paylalan video 4,3 milyon beeni toplarken, 1,3 milyar kez grntlendi.

Beikta Kulb, deprem blgesinde yer alan illerde alt adet okul ina edecek.

Futbol A Takm ise depremzede vatandalarn yaralarn sarmak amacyla Almanya'da Alman kulpleriyle dostluk malar oynayacak.

ALINTI KAYNAK: https://www.star.com.tr/spor/iste-satir-satir-120-yil-asirlik-cinar-besiktas-haber-1771129/

YORUM YAZ