stanbul'da sivrisinek kabusu

04.07.2023 - Salı 23:40

Avclar Yeilkent Mahallesi'ndeki derenin evresinde bulunan sokaklarda artan sivrisinekler, burada yaayan vatandalarda kant ve yaralara neden oldu. Mahalle sakinleri, sivrisinek kaynakl yaralarn ocuklarda daha sk grldn belirterek, ilalamann yeterli olmadndan ikayet etti.

Mahalle sakinlerinden Lale Yldz, ar derecede sivrisinek olduunu, bu nedenle geceleri uyuyamadklarn syledi.

ocuunun vcudundaki sinek yaralarn gsteren Yldz, "Ateten dolay ocuklar hastaneye gtryorlar. Kantdan dolay hep trnak yaras. la kullandk da geti biraz." dedi.

Yldz, dere yatandan dolay mahallede bcek ve farelerin de ok olduunu, ilalamann yetersiz kaldn kaydetti.

Necdet Faik ise bu sene sivrisineklerin nceki yllara gre arttn, belediyenin ilalama aralarnn haftada bir kez mahallelerine uradn dile getirerek, "ocuklarmzn her yeri yara. Evimizin her yerine sineklik takmz. Gece olduunda yine de ba edemiyoruz. ldr ldr bitmiyor, bu sene ok fazla var." eklinde konutu.

Vcudundaki sinek yaralarn gsteren Faik, sineklerden dolay akamlar balkonda oturma anslarnn olmadn belirtti.

- "OCUKLARIMIZI ISIRDIKLARI ZAMAN ME VE KIZARIKLIK OLUYOR"

ocuklarnn vcudundaki sinek yaralarn gsteren Melek Can, "ocuklarmz srdklar zaman ime ve kzarklk oluyor vcutlarnda. ok ikayetiyiz. Haftada bir kere ya geliyor ya gelmiyor sinek ilac. lalamann artmasn istiyoruz." diye konutu.

Sadi zelik de belediyenin aralarnn gelip ilac skmadan gittiini anlatarak, "Belediyenin yapt bir i var m? Yollara, kaldrmlara bakn. Gece yatlmyor. Ne yapalm, evin etrafn, her yeri sineklikle mi kaplayalm? Belediye vergi, kaldrm paras, yol paras alyor. Ama ie gelince hibir ey yok." ifadelerini kulland.

- "KAPIDA OTURDUUMUZ ZAMAN ATE YAKMAK ZORUNDA KALIYORUZ"

Sineklerin vcudunda yaralara yol at ocuklardan E.Y, geceleri sivrisineklerden dolay uyuyamadklarn syledi.

Scak hava nedeniyle camlar atklarn dile getiren E.Y, "Sivrisinekler kollarmz, her yerimizi sryor. Kadmz zaman yaralar ok byyor. Akamlar kapda oturduumuz zaman ate yakmak zorunda kalyoruz. Koku yapsn, sinekler gitsin diye." eklinde konutu.

ocuklardan .Y. de vcudundaki yaralar gstererek, "ok sinek var. Geceleri uyuyamyoruz, dar da kamyoruz." dedi.

- "GYSLERN ZERNDEN BLE KAN EMEBLYOR"

Boazii niversitesi Molekler Biyoloji ve Genetik Blm Dr. r. yesi Necla Birgl yison, sivrisineklerin genel olarak hastalk tadklarn ancak Asya kaplan sivrisineklerinin daha tehlikeli olduunu syledi.

Daha agresif olan Asya kaplan sivrisineklerinin giysilerin zerinden bile kan emebildiini aktaran yison, vatandalara su birikintileri olan yerlerden uzak durmalar tavsiyesinde bulundu.

Sivrisineklerin su birikintilerine yumurtalarn braktklarn kaydeden yison, "Sivrisineklerin rememesi adna su birikintilerinin kalkmas lazm. Belediyelerin daha ok ilalama yapmas gerekiyor." dedi.

lalamann yaz dnemine girilmeden daha sk yaplmasnn sineklerin gelimesinin nne geebileceini belirten yison, vatandalarn kanma nleyici kremler kullanabileceini anlatt.

niversite olarak yrttkleri almayla am kesebceinin yeme alkanlklarn bozduklarn ve yemeyen bceklerin ldn dile getiren yison, bu almalarn Asya kaplan sivrisineklerine ynelik de yrttklerini syledi. yison, yl sonuna kadar tamamlamay hedefledikleri almayla Asya kaplan sivrisineinin daha az grlebileceini kaydetti.

- NCEK YILLARA GRE HASTANELERE BAVURU DAHA ERKEN BALADI

stanbul niversitesi-Cerrahpaa Cerrahpaa Tp Fakltesi Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dal retim yesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, kendilerine sivrisinek sr ikayetiyle ok sayda hastann bavurduunu bildirdi.

nceki yllarda austos ve eyllde bu tarz yaknmayla gelen hastalar olduunu ancak bu yl hazirandan itibaren ikayetlerin arttn vurgulayan Kutlubay, yle devam etti:

"zellikle akta kalan blgelerde kzarklk, ime, ar, bazen sekonder enfeksiyon dediimiz ikincil bir iltihaplanma da deriye yerleerek yaygn yaralar tarznda karmza kabiliyor. Korkumuz zellikle alerjik bireyler stnedir. Sivrisinekler alerjik bireyleri srd zaman sadece srdklar yerde deil, srlmayan dier blgelerde alerjiye bal olarak yaygn dknt, kzarklk, kant, gz kapanda, dudakta ime, vcutta kurdeen benzeri dkntler meydana gelebiliyor."

Kutlubay, anafilaktik reaksiyonun tehlikeli olduunu anlatarak, "Saniyeler, dakikalar ierisinde hastann solunumunu gider, tansiyonu der, bilinci kaybolur. ok ok nadiren de olsa hastay kaybedebiliriz. Ama ok kr ki bu sivrisinek srklarnda genelde karmza kmyor." dedi.

Son dnemde sivrisinek cinslerinin deitiine dikkati eken Kutlubay, "Sivrisinekler srmyorlar, resmen koparyorlar. Isrdklar zaman felaket ar da meydana gelebiliyor." diye konutu.

Kutlubay, vatandalarn genel koruyucu nlemler alabileceini anlatarak, pencerelere sineklik taklmasn ve akam dar klaca zaman uzun kollu giysilerin tercih edilmesini nerdi.

Sineklerin koyu renkli giysileri daha ok tercih etmesi nedeniyle ak renkte kyafetler giyilmesi gerektiini dile getiren Kutlubay, yle konutu:

"zellikle sfr kan grubu olan kiileri, iman, diyabetik hasta, ok terleyen yani vcut kokusu olan kiileri daha ok tercih ediyorlar. Bitkisel birtakm yalar var. ay aac ya, okaliptus ya, fesleen bitkisi, kekik ya, lavanta ya. Bunlarn sinek savar zellii olduu biliniyor. Bunlar vcutlarna belli oranda seyrelterek srebilirler. Eczanelerde satlan sinek kovucu spreyler var. Onlardan kullanabilirler. Buna ramen sivrisinek srdysa ve yara meydana geldiyse kant giderici losyonlar, haplar, yaralar bir an nce iyilemesini salayan kortizon ve antibiyotik karm merhemler de rahatlkla kullanlabilir."

Kutlubay, sivrisinek srklarndan sonra vcutta yaygn dknt, kzarklk olumas veya yaralarn genilemeye balayarak sulanmas halinde mutlaka dermatoloa gidilmesini tavsiye etti.

Sivrisinekler ortaya kmadan mcadelenin balamas gerektiini vurgulayan Kutlubay, "Su birikintileri, gller, dere kenarlarnn sivrisinekler larva dnemindeyken ilalanmas lazm. nk bir kere redikten sonra siz ne kadar ilalasanz da baa klamayabiliyor. Bazen mevcut ilalara kar sivrisineklerde diren geliebiliyor. O adan mutlaka mevcut ilac deitirip farkl gruptan yeni seenekli ilalar kullanmakta fayda var." deerlendirmesini yapt.

- "BU KAYNAKLARIN MAALESEF YZDE 86'SI NSAN ELYLE REMEKTEDR"

te yandan, stanbul Bykehir Belediyesi (BB) ekipleri, Arnavutky Sazldere'de sivrisineklere kar ilalama yapt.

almalar takip eden BB Salk Daire Bakan nder Yksel Eryiit, basn mensuplarna yapt aklamada, sivrisinek ve vektrlerle mcadelenin kltrel, biyolojik, fiziksel ve kimyasal alanda yrtldn anlatt.

Eryiit, sivrisineklerle ilgili "stanbul'da bizim sistemimizde kaytl, 210 bin reme kaynamz vardr. Bu kaynaklarn maalesef yzde 86's da insan eliyle remektedir." dedi.

Bir gazetecinin "en ok hangi ilelerde sivrisineklerin youn olduu" ynndeki sorusu zerine Eryiit, unlar kaydetti:

"Beykoz, Saryer, Silivri, atalca gibi krsal daha ok olan ilelerimizdeki sorun daha fazla. Sivrisineklerin reme alan durgun sulardr genellikle. Aedes tr saldrgan sineklerdeki reme kabiliyeti dier klasik sivrisineklerden farkldr. rnein aa kavuklar dediimiz aalarn nemli gvdelerindeki alanlar vardr. Oralarda bile reme kabiliyeti vardr. Dolaysyla yatan sonra topran nemli olmas bile saldrgan trler yani aedes trleri iin reme alanlardr. O sebeple bu ilelerde maalesef bu younluklar fazla. Zaten bizim de mcadelemiz o ilelere ynelik."

Site ve yazlklardaki ss havuzlar gibi alanlarda yaanan sivrisinek sorunlaryla ilgili soru zerine de Eryiit, u ifadeleri kulland:

"Tatil blgelerindeki sivrisinek, bizim en ok sknt yaadmz durumlardan birisidir. zellikle Adalar'da, tatil blgelerinde yazlk olarak kullanlan yerlerde ss havuzlar ya da ocuun braklm bir oyuncanda su birikmi ya da saksnn altnda su aparat unutulmu, orada su kalm. Buralara mdahale etmek istediimizde kap kilitli. Kapy aamyoruz. Kapy aamadmz zaman da o anda mcadeleyi yeterince yapamyoruz. Dolaysyla insanlarmzn bu konuyla ilgili ve duyarl olmalarn istiyoruz. Yeni kaynak retimini nemsiyoruz. Olmamas adna kendilerini bilgilendirmek, bilinlendirmek istiyoruz ama bizim yaptmz mcadelede de alanlara girebilme noktasnda biraz daha bize yardmc olmalarn, kolaylatrmalarn neriyoruz."

ALINTI KAYNAK: https://www.star.com.tr/saglik/istanbulda-sivrisinek-kabusu-haber-1796451/

YORUM YAZ