Ramazan'da hangi besinler tercih edilmeli, nelerden uzak durulmalı?

23.03.2023 - Perşembe 16:38

Ramazan'da hangi besinler tercih edilmeli, nelerden uzak durulmalı?

Ramazan’da, beslenme alışkanlıklarının ve saatlerinin değişmesi sebebiyle sindirim sistemi rahatsızlıkları daha sık görülmektedir. Oruç tutmanın sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Ancak sağlıklı ve doğru şekilde beslenmeye dikkat edilmeli ve gerektiğinde ilaç kullanılması gerekmektedir.

Ramazan’da özellikle iftar ve sahur sonrasında hazımsızlık ve şişkinlik, yeterli su tüketilmemesine bağlı kabızlık, uzun süreli açlığa bağlı reflü ve mide ekşimesi gibi sindirimle ilgili şikayetlere sıklıkla rastlanır.

Sindirim sisteminin bağışıklık sistemini doğrudan etkilemesi de beslenme tercihlerine dikkat edilmesini gerektirmektedir.

Ramazan’da sindirim problemleri yaşamamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Sindirimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için her şeyden önce yeterli su tüketimine ihtiyaç vardır. İftardan sonra sahura kadar bol su tüketilmelidir. Diğer çay, meşrubat veya soda gibi içeceklerin suyun yerini tutmayacağını bilmenizde ve sindirim sisteminizin daha rahat çalışmasını sağlamak için 2 ila 3 litre suyu küçük yudumlarla içmenizde fayda vardır.

Lifli besinler tercih edilmeli

Lif, sindirim işlemindeki en yararlı ögelerden biridir. Şişkinlik ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle beslenmenizde yeterli lif almak, bol sıvı tüketmek ve iftar sonrasında yürüyüşü ihmal etmemek kabızlık riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Açlıkla, yiyeceklerin yeterince çiğnemeden yutulması da mide ağrısı, hazımsızlık ve şişkinliğe neden olabilmektedir. Hızlı bir şekilde yemek yemekten ve tamamen doymaktan kaçınılması bu noktada önem taşımaktadır.

Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı

Yüksek yağ içeriğine sahip yiyeceklerin sindirilmesi uzun zaman alır. Bu durum halsiz hissetmenize ve özellikle mide ağrıları ve mide bulantısı yaşamanıza neden olabilir.

Yağlı, asitli ve baharatlı yiyecekler yerine karbonhidrat, protein ve lif kaynağı sebzeler doğru porsiyonlarla tüketilmelidir. Haşlama, ızgara ve fırın yemeklerinin tercih edilmesi birçok açıdan rahatlık sağlayacaktır.

Beyaz pirinç ve beyaz ekmekten, yüksek glisemik indeksleri sebebiyle kaçınılmalıdır. Sindirim sisteminde şişkinliğe bağlı ağrıya ve birçok rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin!

Bilinen mide hastalığı olan hastaların Ramazan sürecinde diğer kişilere nazaran çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sindirim probleminiz varsa, oruca başlamadan ya da beslenme alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorunuza danışmanız önem taşır. İlaç almamak mide veya bağırsaklarınıza zarar verebileceğinden, Ramazan ayında ilaç saatleriniz ve dozlarınız hakkında görüşmeniz çok önemlidir.

Yaşayacağınız şikayetlerde mutlaka gastroenteroloji uzmanınıza başvurmanız gerekir. Uygun ilaç kullanımına ve sağlıklı beslenmeye rağmen şikayetlerin devam etmesi durumunda, belli bir dönem oruç tutmaya ara verilmesi ve de endoskopi tetkiki ile ayırıcı tanı yapılması gerekebilmektedir.

 

ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/saglik/ramazanda-hangi-besinler-tercih-edilmeli-nelerden-uzak-durulmali

YORUM YAZ