Nissan’ın e-4ORCE versiyonları yollara çıktı

02.03.2023 - Perşembe 03:24

Nissan’ın e-4ORCE versiyonları yollara çıktı

Nissan'ın elektrikli araçlarında çalışmak üzere özel olarak tasarlanan ve geliştirilen çift motorlu dört tekerlekten çekiş sistemi e-4ORCE versiyonları her yol koşulunda güvenli bir performans sunmayı hedefliyor. e-4ORCE'deki ‘e’, Nissan'ın elektrik motorlu tahrik sistemini ifade ediyor. ‘4ORCE’ ise aracın fiziksel gücünü ve enerjisini ifade ederken ‘4’ dört tekerlekten çekişi temsil ediyor. Çift motorlu sistem, geleneksel bir mekanik sistemin gerektirdiği şafta gerek duymuyor. Bu da yapısal bir avantaj sağlıyor. Her aksa yer alan motor sayesinde ayrıca bir diferansiyele gerek kalmıyor. Böylece iç hacimde de ek alan elde ediliyor.

213 beygirlik 4 çeker

Yeni e-4ORCE teknolojisine sahip araçların test sürüşleri üç ülkeyi kapsayan, buz ve kar üzerindeki zeminlere sahip Pireneler'de gerçekleşti. 2.400 metre rakımda bulunan buz pisti Andorra Pisti'nde yapılan sürüşlerde sadece batarya ile beslenen elektrik motorları tarafından tahrik edilen araçlar kullanıldı. X-Trail örneğinde ikili e-motor sistem, 150 kW ön ve 100 kW arka motor ile toplam 157 kW (213 PS) sistem güç üretiyor. Bu, 0'dan 100 km/s hıza 7 saniye gibi canlı bir hızlanma anlamına geliyor. Sistem, mekanik bir dört tekerlekten çekişe kıyasla 10.000 kat daha hızlı arka tork tepkisine sahip. Ariya e-4ORCE, 225 kW (306 PS) toplam sistem gücüne sahip. Bu, 0'dan 100 km/s hıza 5,6 saniye anlamına geliyor. Her iki araç da farklı sürüş koşullarında güvenli ve kıvrak sürüş özellikleri ile akıcı bir sürüş deneyimi sağlıyor.

Kontrol ve sezgisel kullanım

e-4ORCE sistemi, bağımsız tekerlek kontrolü için her aksa eşit olarak dağıtılan ikiz motor sistemini batarya ile besliyor. e-4ORCE sistemi, sürücüye ideal viraj çizgisini minimum direksiyon düzeltmesiyle kolayca koruma ve elektrikli güç-aktarma sisteminin gücünü hissederken elektrikli sürüş deneyiminin keyfini çıkarma olanağı tanıyor. Ülkemizde de satışu sunulan e-4ORCE versiyonlu X-Trail ile yol yüzeyi koşullarına ve aracın durumuna göre lastik tutuşunu en üst seviyede tutmak üzere tork öne ve arkaya dağıtılıyor. Ayrıca fren anında dört tekerleğin her biri ayrı ayrı kontrol ediliyor. Çift motor sisteminin hassas kontrolü ve fren torku yönlendirme özellikleri sayesinde, ıslak, yağlı, kaygan, yapraklarla kaplı, karlı veya buzlu olmak üzere tüm yüzeylerde araç çizgisine sadık kalmaya devam ediyor.

Kontrollü sürüş için salınım kontrolü

e-4ORCE’un bir diğer avantajı, güçlü rejeneratif fren işlevi sayesinde yavaşlama anında minimum dikey gövde salınımı üretmesi. Gövde salınımı, ön ve arka akslar arasındaki rejeneratif denge ile kontrol altında tutuluyor. Ayrıca ikiz motorlu sistem, aracın verimliliğini optimize ederek, tek motorlu bir sisteme göre daha yüksek düzeyde rejeneratif enerji topluyor. Bu sisteme sahip tam elektrikli Arıya’nın ise 2024 yılında Türkiye’ye ithalatı planlanıyor.

ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/otomobil/nissanin-e-4orce-versiyonlari-yollara-cikti

YORUM YAZ