NATO filosu Rus sınırında! 'Geri çekil Putin'

22.03.2023 - Çarşamba 17:54

Geçtiğimiz hafta dünya basınına bomba gibi düşen görüntülerde Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana süper güçler arasındaki ilk sıcak temas yaşandı. Romanya'dan havalanan MQ-9 Reaper, Karadeniz semalarında ilerledi ve Kırım Yarımadası açıklarına ulaştı. Ancak uluslararası hava sahasındaki ABD drone'unun bu kez takipçileri vardı. Rusya'ya ait iki Su-27 savaş uçağı Amerikan insansız hava aracının peşine düştü.

class="medyanet-inline-adv">

40 dakika süren kovalamaca sırasında Rus jetleri MQ-9 Reaper'ın üstüne yakıt boşalttı ve en sonunda pervanesine çarparak insansız hava aracının kontrolünün yitirilmesine yol açtı. Drone'u Romanya'dan kumanda eden ABD ordusu, aracı Türkiye saatiyle 09.03'te Karadeniz'e düşürdü.

Rus jeti, Amerikan İHA'sının üzerine yakıt boşalttı! İnanılmaz anlar

Rus jeti, Amerikan İHA'sının üzerine yakıt boşalttı! İnanılmaz anlarHaberi Görüntüle

ABD VE RUS ORDUSU PEŞİNE DÜŞTÜ

Moskova, Karadeniz'in dibindeki drone enkazını çıkarmaya çalışacağını duyurdu. Devlet televizyonuna konuşan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patruşev Moskova'nın uçağı bulmaya çalıştığını doğruladı. Putin'in 'kara kutusu' olarak bilinen Patruşev, "Onu çıkarıp çıkaramayacağımızı bilmiyorum ama bunun yapılması gerekiyor" dedi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, günlük basın toplantısında Karadeniz'e çakılan Amerikan drone'una ait enkazın çıkarılma kararını Savunma Bakanlığı'nın aldığını söyledi. Peskov, "Bu ordunun inisiyatifinde. Eğer Karadeniz'deki güvenlik ve menfaatlerimiz için gerekli olduğunu düşünüyorlarsa, yaparlar" dedi.

class="medyanet-inline-adv">

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, MQ-9'u aradıklarını söyledi ancak Rusya'nın kendilerinden önce davranması halinde 'yararlı istihbarat elde etme kabiliyetlerinin büyük ölçüde azalacağını' vurguladı.

NATO filosu Rus sınırında Geri çekil Putin

PASİFİK'TE SULAR ISINDI

Bu olaydan tam 1 hafta sonra ise Japonya, başbakanı Fumiyo Kişida, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret etti. Tam o sıralarda ise Rusya'dan resmen gövde gösterisi gibi görüntüler yayınlandı.

Rus ordusunun resmi televizyonu Zvezda, uzun menzilli iki stratejik füze uçağı Tu-95MS'in uluslararası sularda seyrettiğini aktardı. Yedi saat boyunca Japonya'ya gözdağı veren Tu-95MS'lere uçuş sırasında Su-30 Su-35S jetleri eşlik etti. Rusya Savunma Bakanlığı, stratejik bombardıman uçaklarının rutin bir uçuş yaptığını savundu.

NATO filosu Rus sınırında Geri çekil Putin
Gerilim arttı! Rusya gözünü kararttı...Japonya'ya bombardıman uçaklarıyla anında yanıt

Gerilim arttı! Rusya gözünü kararttı...Japonya'ya bombardıman uçaklarıyla anında yanıtHaberi Görüntüle

Xİ MOSKOVA'YA İNDİ

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Pazartesi günü Moskova'ya uçtu. İşgal sonrası Rusya'ya inen ilk lider olarak kayıtlara geçen Xi, Putin'e çıkan tutuklama kararı sonrası onunla görüşen ilk devlet başkanı olarak kayıtlara geçti.

12 MADDELİK BARIŞ PLANI

Görüşme sonrası iki lider basın açıklamasında bulundu. Putin konuşmasında Çin’in 12 maddelik barış planının Ukrayna savaşının sonlanmasında temel alınabileceğini söyledi. Rus lider planının devreye girebilmesi için “Kiev ve Batı’nın” buna hazır olması gerektiğini savundu.

class="medyanet-inline-adv">

NATO filosu Rus sınırında Geri çekil Putin

NATO'DAN TOKAT GİBİ GÖRÜNTÜLER

Tüm bu gelişmeler yaşanırken gün içerisinde NATO'dan, Rusya-Çin görüşmesi sonrası 'Asya İttifakına' gözdağı gibi cevap geldi. ABD'ye ait US B-52 model nükleer bomba taşıyabilen uçağın görüntüleri yayınlandı.

İngiliz basını ise Rusların ülkelerine karşı sürekli yaptığı 'nükleer tehditler' karşısında olayı manşetten gördü. Söz konusu haberlerde NATO'nun hala güçlü olduğu ve Çin-Rus yakınlaşmasına karşı durabilecek kapasitede olduğuna vurgu yapıldı.

NATO filosu Rus sınırında Geri çekil Putin

3 ÜLKE EŞLİK ETTİ

Söz konusu uçağa ise İtalya, İspanya ve Romanya jetleri eşlik etti. İtalyanlar Typhoons, İspanyollar F-22 ve Romanya ordusu ise kameraya F-18'lerle girdi.

NATO filosu Rus sınırında Geri çekil Putin

Görüntüler ise Baltık Denizi'nin üzerinde kayıtlara geçti. Rus sınırının hemen dibinde uçan uçaklar, Çin Devlet Başkanı ülkeden ayrıldıktan hemen sonra havalandı.

Xi'den Putin'e tüyler ürperten veda mesajı: 100 yıldır yaşanmadı

Xi'den Putin'e tüyler ürperten veda mesajı: 100 yıldır yaşanmadıHaberi Görüntüle

Çin medyası adını koydu: Putin biraz kıskandı!

Çin medyası adını koydu: Putin biraz kıskandı!Haberi Görüntüle

Zelenskiy savaşın sıfır noktasında! Gittiği bölge her an Ruslara geçebilir

Zelenskiy savaşın sıfır noktasında! Gittiği bölge her an Ruslara geçebilirHaberi Görüntüle

Rus jetinden Bayraktar TB2'ye aynı manevra!

Rus jetinden Bayraktar TB2'ye aynı manevra!Haberi Görüntüle

ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/dunya/nato-filosu-rus-sinirinda-geri-cekil-putin-6921142

YORUM YAZ