Kibyra’daki antik çeşme suya kavuşuyor

04.03.2023 - Cumartesi 09:00

Burdur Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre; kazı çalışmalarından elde edilen bulgular, yapının kent içindeki konumu ve mimari parçalarının stili, çeşmenin M.S. 23 yılında yaşanan depremden sonra inşa edildiğini gösteriyor. İlk inşa döneminin ardından çeşme yapısı, çeşitli dönemlerdeki ekleme ve değişikliklerle oldukça uzun bir süre kentte gösterişli bir su anıtı olarak hem kentin görselliğini artırmış hem de su ihtiyacını karşılamış. Çeşmenin çatısının M.S. 417 yılındaki depremde çöktüğü ve büyük oranda zarar gördüğü anlaşılıyor. Arkeolojik veriler, yapının bazı tadilatlar sonucunda yine aynı işleviyle Erken Bizans Çağı’nda da muhtemelen M.S. 7. yüzyıl sonlarına kadar kullanıldığını gösteriyor.

class="medyanet-inline-adv">

168 orijinal parça

Restorasyon çalışmaları kapsamında çeşme yapısının üst kısmında taç şeklinde yapıyı tamamlayan konik çatının bir kısmı haricinde toplam 168 orijinal mimari eleman kullanıldı. Günümüze ulaşmayan ve eksik olan 24 mimari eleman ise imitasyon olarak üretildi. 2022 yılının ağustos ayında başlayan restorasyon çalışmaları 21 Aralık itibarıyla tamamlandı. Yapının su giriş çıkışına yönelik bağlantıları da gerçekleştirildi. Çeşmeye su hattı döşenerek günümüzde halen kullanılan antik bir kaynaktan su temini de sağlanacak. Bu görkemli yapının orijinal işleviyle kullanımının 2023 yılı mayıs ayında başlatılması planlanıyor.

Kibyra’daki antik çeşme suya kavuşuyor

“Köklere dönüş”e bir ödül daha

Kibyra’daki antik çeşme suya kavuşuyor

Bayburt’un Beşpınar köyünde bulunan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2021 yılında en prestijli müzeleri belirleyen Avrupa Müze Forumu tarafından verilen “Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri” yarışmasında, “Silletto Ödülü”ne layık görülmüş, 2022 yılında da Avrupa Birliği Kültür Mirası/ Europa Nostra Ödülü’nü kazananlar arasında “Yurttaş Katılımı ve Farkındalık Yaratma” kategorisinde yer almıştı. Büyük ilgi gören müze son olarak 2022 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özül Ödülü’ne lâyık görüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri, Türkiye’de özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarla katkı sunanlara veriliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada ödülün 2022 yılında “Bulunduğu bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı koyması, yerel halk ile birlikte çalışarak ekonomik ve sosyal yaşam kalitesini artırması, kültür derinliğimizi görünür kılması, deneyim ve kültür turizminde özgün örnek olması, 2021 ve 2022 yıllarında kültür mirası konusunda Avrupa’nın en önemli iki ödülünü birden kazanarak, uluslararası alanda ülkemizi başarı ile temsil etmesi nedeniyle Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ne verildiği” vurgulandı.

class="medyanet-inline-adv">

“Samimiyet müzesi”

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Kurucusu Kenan Yavuz, ödüle ilişkin açıklamasında “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın özel ödülüne layık görülmemiz bizim için büyük bir gurur ve motivasyon oldu. Biz bir samimiyet müzesiyiz. Köyümüze, toprağımıza ve köklerimize olan borcumuzu ödemek için, sosyal sorumluluk projesi olarak ailem ve dostlarımız ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmaların, böylesine büyük ödüller ile buluşması emeğimizi ve gayretimizi tescil ediyor” dedi.

class="medyanet-inline-adv">

26 farklı mekân

Beşpınar köyünde 15 bin metrekare alan üzerinde 26 farklı mekândan oluşan müze, yurt içinden ve yurt dışından yüz binlerce ziyaretçi ağırladı. Yavuz, müzeyi “bir sahiplenme hikâyesi” olarak tanımlıyor. Müzede at arabasından kapı tokmaklarına, çeyiz sandıklarından kilimlere yüzlerce etnografik eşyayı görmek mümkün. Bölgenin soyut ve somut kültür mirasını yaşatan müzede, köy evi, su değirmeni, geleneksel çarşı, kuş evi, butik otel ve restoran gibi bölümler de var.

ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/tatil/arkeoloji/kibyradaki-antik-cesme-suya-kavusuyor-6892112

YORUM YAZ