Kahve kalp ritim bozukluğuna neden olur mu?

24.03.2023 - Cuma 11:44

Yeni bir çalışma, kafeinli kahve içmenin erken atriyal kasılmalar olarak bilinen yaygın bir kalp ritmi bozukluğu ile ilişkili olmadığını ortaya koydu.

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığı habere göre; çalışma, kalp fonksiyonları, yürüyüş alışkanlıkları, uyku düzenleri ve kan şekerleri saat ve fitness takip cihazları ile takip edilen 40 yaş altı 100 sağlıklı gönüllü üzerinde gerçekleştirildi.

Gönüllülere, iki hafta boyunca günlük kısa mesajlar gönderilerek, belirli günlerde kafeinli kahve içmeleri veya uzak durmaları talimatı verildi.

Araştırmacılar, kafeinli kahve içmenin kalp ritmi bozukluğuna yol açmadığını buldu. Kalbin üst odacıklarında başlayan bu ekstra atımların yaygın olduğu ve tipik olarak sorunlara neden olmadığı ifade edildi. Ancak araştırma ekibinin, kahvenin kalbin alt odalarından (sağ ve sol ventriküller) gelen ve ventriküler erken kasılmalar olarak adlandırılan başka bir aritmi türüne neden olduğuna dair çok az kanıt bulduğu aktarıldı. Araştırmacılar, "Bu tür atımlar da yaygındır ve genellikle ciddi değildir, ancak daha yüksek kalp yetmezliği riski ile ilişkilendirilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Araştırmacılar, yalnızca günde iki veya daha fazla fincan kahve içenlerde bu erken atımları tespit etti.

Çalışmada, aynı zamanda gönüllülerin kahve içtikleri günlerde yaklaşık bin adım daha fazla attığı, yaklaşık 36 dakika daha az uyuduğu ve kan şekeri seviyelerinde neredeyse hiçbir fark olmadığı görüldü.

Söz konusu çalışma, dün New England Journal of Medicine’de yayınlandı. Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kardiyolog ve sağlık verileri uzmanı olan Dr. Dave Kao, “Çalışma kısa bir süre içinde az sayıda insanda yapıldığından, sonuçların genel popülasyon için geçerli olması gerekmez. Bununla birlikte, çalışma kahvenin genel olarak sağlık için güvenli olduğunu ortaya çıkaran diğer çalışmalarla tutarlı” dedi.

Yeni çalışmanın yazarları, kahve içmenin etkilerinin kişiden kişiye değişebileceği konusunda uyardı.

ALINTI KAYNAK: https://t24.com.tr/haber/arastirma-kahve-kalp-ritim-bozukluguna-neden-olur-mu,1100181

YORUM YAZ