Irak Hakkında Her Şey; Irak Bayrağının Anlamı, Irak Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?

04.03.2023 - Cumartesi 06:38

Irak Hakkında Her Şey; Irak Bayrağının Anlamı, Irak Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?

 Irak Hakkında Her Şey

 Irak, Batı Asya ülkesi olarak kabul edilir. Irak'ın kuzeyinde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde Suudi Arabistan, güneydoğusunda Kuveyt, güneybatısında ise Ürdün ve Suriye bulunur. Birçok medeniyete komşu olması nedeniyle Irak önemli coğrafi alanlardan biri olarak kabul edilir. Irağın başkenti en büyük şehri olan Bağdat'tır. Ortadoğu'da bulunan ve en stratejik bölgelerden olan Irak petrol rezervleri sayesinde önemli bir ülkedir.

 Irak, savaştan önce Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan sonra en büyük 3. petrol rezervine sahip olan ülkedir. Amerika ile yapılan savaştan sonra Petrol üretiminde düşüşler olsa da rezerv olarak hala yerini korur. Birçok farklı kültürü ülkesinde barındıran Irakta nüfus 40 milyona yaklaşmıştır. Nüfusun yarısından fazlasını Müslümanlar oluşturur.

 Irak Bayrağının Anlamı, Irak Başkenti Neresidir?

 Irak bayrağında dört renkler vardır. Siyah renk, 750 yılında kurulmuş olan Abbasi devletini simgeler. Bayrağın en üst kısmındaki kırmızı rengi Memluk hanedanlığını sembolize eder. Irak bayrağındaki beyaz renk hem özgürlüğün hem de barışın simgesidir. Irak bayrağının ortasındaki yeşil renk Allahu Ekber yazısı ise yeşil, İslam'ı sembolize ettiği için yeşil seçilmiştir.

 Bayrağın ortasında Arapça Allahu Ekber yazısı Allah (CC) en yücedir, en uludur anlamındadır. Irak'ın başkenti Bağdat'tır. En büyük kenti olan Bağdat yüzyıllar boyunca İslam dünyasının kültür, ticaret ve bilim merkezi olan şehirdir. Bağdat, birkaç asır boyunca Abbasi devletine de başkentlik yapmıştır.

 Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?

 Irak, Türkiye ile aynı zaman diliminde olduğundan aralarında herhangi bir saat farkı yoktur. Türkiye'de saat kaçı gösterirse Irakta da o saati gösterir. Irak para birimi olarak dinar kullanmaktadır. 1 Irak dinarı 0,012 Türk Lirasına eşittir. Irak merkez bankası tarafından dağıtılan Irak dinarında 50, 250, 500, 1000 ve 5000 dinar kullanılır.

 Irak İklimi

 Irak, subtropikal ve kurak bir iklime sahiptir. Ülkede kışlar soğuk ve kurak, yazlar ise sıcak geçmektedir. Ülkenin büyük bir bölümünü çöllerin oluşturması bu durumda etkili olmuştur. Fakat İran-Türkiye sınırı boyunca uzanan dağlık bölgeler yoğun bir şekilde kar yağışı alır. Genelde sıcaklıklar ülkenin güney ve kuzeyinde farklı olur. Kuzeyde yazlar daha kısa ve güneye göre daha serin olur.

 Güneyde ise sıcaklığın bazı zamanlarda 45 dereceye kadar çıktığı olur. Yağışlar genellikle kış aylarında olur. Düzlük bölgelerde senelik 178 mm olan yağış, dağlık bölgelerde 1000 mm üzerine çıkar. Çöl bölgelerinin etkisi ile beraber toz ve kum fırtınaları da ülkede sıklıkla yaşanır.

 Irak Mutfağı Nasıldır?

 Arap kültürünün mirasçısı olarak da bilinen Irak mutfağı Orta Doğu mutfaklarının etkisinde kalmıştır. Kahvaltılarda genelde zengin kahvaltı tercih edilir. Tereyağı, zeytin, domates, salatalık, yumurta, bal, reçel, peynir ve kaymaktan oluşan bir kahvaltı yaparlar. Çorbaları arasında en sevilenler tarhana ve mercimek çorbasıdır. Et yemekleri içinde ise kebap, lahmacun, et genelde ızgara yöntemi ile pişirilir. Sebze yemekleri açısından da çeşitliliğe sahip bir mutfaktır. Dolma, sarma, kızartma sebzeler ve zeytinyağı yemekler ile sayısız sebze yemeği vardır.

İngiltere Hakkında Her Şey; İngiltere Bayrağının Anlamı, İngiltere Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?

İngiltere Hakkında Her Şey; İngiltere Bayrağının Anlamı, İngiltere Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?

 

ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/seyahat/irak-hakkinda-her-sey-irak-bayraginin-anlami-irak-baskenti-neresidir-saat-farki-ne-kadar-para-birimi-nedir

YORUM YAZ