İnsan kapasitesinin robotik uzuvlarla artırılması ufukta görünüyor

07.03.2023 - Salı 12:09

Abone ol

Araştırmacılar, insanların vücutlarına eklenebilecek robotik uzuvlarla herhangi bir işi yapma kapasitelerinin artırılmasının ufukta olduğunu söylüyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, Cambridge Üniversitesi’nden nörobilim profesörü Tamar Makin, vücuda eklemlenecek robotik uzuvlarla insan verimliliğinin artırılabileceğini söyledi.

Makin, “Mutfakta çorba kaynatırken bir yandan da sebzeleri doğramak için ekstra bir yol isterseniz, giyilebilir bir robotik kol ile bu mümkün kılınabilir” dedi.

Söz konusu robotik vücut parçalarının bir örneği yine Cambridge Üniversitesi’nden Dani Clode’un tasarladığı üç boyutlu, ele eklenebilen baş parmak olmuştu.

Profesör Makin, ekstra baş parmağın restoranlarda garsonların fazladan tabak taşıması, elektrik mühendislerinin lehimleme yapması gib örneklerde yardımcı olabileceğini söyledi.

Makin, ekibin yaklaşımının, bir kişinin vücudunun mevcut yeteneklerini geliştirmek için ek uzantıların kullanılabileceği fikrine dayandığını söyledi.

Makin, “Eğer bir uzuvunuz eksikse, o uzvunuzu yerine koymaya çalışmak yerine, onunla daha fazlasını yapabilmeniz için sağlam elinizi neden büyütmüyoruz?" dedi. Ekip, bu tür cihazların engelli olmayan insanlar tarafından da kullanılmasını öngörüyor.

Örneğin ekstra başparmak, bir bataryaya ve üst koldaki mikrodenetleyiciye bağlı iki bilek tabanlı motora bağlı şekilde çalışıyor.  Bu sistem, aynı zamanda kullanıcının ayak başparmağının altındaki basınç sensörlerine bağlı olan, kullanıcının ayakkabılarına veya ayak bileklerine monte edilmiş mikrodenetleyicilere kablosuz olarak bağlı. Clode, "Bu basınç sensörlerine bastırıyorsunuz - ve başparmağı kontrol eden şey bu" dedi.

ALINTI KAYNAK: https://www.muhalif.com.tr/haber/insan-kapasitesinin-robotik-uzuvlarla-artirilmasi-ufukta-gorunuyor-117428

YORUM YAZ