Geri ödemesiz destek kararı hareketlendirdi! Elektrikli otomobil kullanıcıları anlattı

09.03.2023 - Perşembe 14:43

Fazilet Şenol - Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Elektrikli otomobil kullanıcılarının en büyük problemlerinden biri şarj istasyonları sorunu. Bu konuyla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önemli bir adım attı. Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarına, yatırım bedelinin yüzde 75'ine ve 20 milyon TL'ye kadar geri ödemesiz destek sağlanacak. Peki devlet tarafından alınan bu destek kararı, elektrikli otomobile bakış açısını ve araç alışkanlıkları ne yönde değiştirecek?

Talep yüzde 300 arttı! 25 günde ev sahibi olmak mümkün ama dikkat...

Talep yüzde 300 arttı! 25 günde ev sahibi olmak mümkün ama dikkat...Haberi Görüntüle

class="medyanet-inline-adv">

'GÜZEL BİR ADIM'

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı Berkan Bayram, elektrikli araç ve şarj sektörünün artık kendi ekonomisini yarattığı kanaatinde. "Bu konu bir sektör yapılanması olarak ayrı bir başlıkta ilerliyor" diyen Bayram, devletlerin, firmaların, şirketlerin ve hatta tüketici alışkanlıklarının tüketici beğenisini değiştirdiğini, taleplerin de artık çevre ve düşük maliyet odaklı olarak ilerlediğinin net bir şekilde görüldüğünü söyledi. Berkan Bayram, "Devletimizin de yatırım teşviki sunması, teknolojik destek imkânlarından yararlandırması gerçekten güzel bir adım" ifadelerini kullandı. Atılan adımın sektörde de bir karşılığı olacağına dikkat çeken Bayram, tüketicinin elektrikli otomobilden alım maliyetinin yüksek olması ve şarj istasyonu endişesinden dolayı uzak durduğunu, bu endişeyi giderebilmek adına da yatırım destekleri ve teşviklerin çok önemli olduğunu ifade etti.

class="medyanet-inline-adv">

Geri ödemesiz destek kararı hareketlendirdi Elektrikli otomobil kullanıcıları anlattı

'DESTEKLER İYİ PLANLANMALI'

Teşviklerin otomobil alım ve satımını hızlandırmayacağını belirten Bayram, bu yatırımı teknolojik olarak üçe ayırmak gerektiğini söyleyerek konuyu şöyle özetledi:

"Normal şarj, yavaş şarj ve hızlı şarj olarak üçe ayırmak lazım. Yatırım teşvik sistemini eğer biz sınıflandırmazsak yarın geriye düşecek olan teknolojiyle birlikte normal ve yavaş şarj kısmında Türkiye'de bir şarj istasyonu çöplüğü meydana gelebilir. Çünkü şu anda günümüzde tüm elektrikli araçlar hızlı şarjı destekleyen şekilde üretiliyor. Dolayısıyla hızlı şarjı destekleyen bir elektrikli otomobil kullanıcısı da hiçbir zaman gidip normal şarjda daha uzun sürede, daha uzun maliyetli bir çözüme başvurmaz. Arayışı her zaman hızlı şarj tarafında olacaktır. Dolayısıyla buradaki yatırım teşvik sisteminin hızlı şarj olarak detaylandırılmış olması çok önemli."

'Rüya Gibi Evler' yolun sonuna geldi! Hayranları aynı soruyu soruyor

'Rüya Gibi Evler' yolun sonuna geldi! Hayranları aynı soruyu soruyorHaberi Görüntüle

'YENİ İSTİHDAM ALANLARI YARATACAK'

Yapılan yatırımların daha da artması gerektiğini belirterek, Avrupa ve ABD'de milyar euro'luk yatırımlardan söz edildiğinin altını çizen Bayram, "Şarj istasyonları sadece yatırımdan ibaret de değil. Arka tarafta bunun gerek yetkili servisi, teknik servis bakım noktaları gerekse güvenlik kontrolü için de ekstra bir istihdam alanı açılacak" diye konuştu.

'DENGELİ DAĞILMASI GEREKİYOR'

Milliyet Gazetesi Dış Haberler Müdürü ve Otomotiv Editörü Levent Köprülü de şarj istasyonlarına yönelik teşvik girişimini olumlu olarak nitelendiriyor. TOGG'un bir sene içerisinde yollara çıkacağının altını çizen Köprülü, "Elektrikli otomobil üreten markaların artmasıyla birlikte daha fazla yayılacağını düşünüyorum ama bunun için dengeli dağılmış bir şarj altyapısı gerekiyor" ifadelerini kullandı. Köprülü şöyle devam etti:

"Şu an Türkiye'de kurulu olan şarj istasyonlarının neredeyse yarıya yakını İstanbul ve Ankara'da bulunuyor. Dolayısıyla bunu bir şekilde Türkiye geneline daha fazla yaymak gerekiyor ki elektrikli otomobil alışkanlığı daha da hız kazanabilsin."

Şarj istasyonlarının lokasyonlarının çok iyi belirlenmesi gerektiğini de söyleyen Levent Köprülü, yatırımların devam edeceğini ve etmesi gerektiğini söyledi. "Tesla'nın genelde Avrupa'da ve Amerika'da kendi hızlı şarj istasyonları bulunuyor" diyen Köprülü, "Tesla dışındaki markalara sahip sürücülerin de bu şarj istasyonlarını kullanmaya çalışmasından sıralar oluşuyor. Türkiye'de de benzer durumlar söz konusu olabilir. O yüzden şarj altyapı yatırımlarının dengeli bir şekilde dağılması gerekiyor" dedi.

class="medyanet-inline-adv">

Elektrikli araç sahiplerine de elektrikli otomobil sektöründe yaşanan gelişmeleri sorduk. Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarına nasıl bakıyorlar, hangi sıkıntıları yaşıyorlar?

Geri ödemesiz destek kararı hareketlendirdi Elektrikli otomobil kullanıcıları anlattı

Ferhat Babacan

‘DAHA FAZLA ELEKTRİKLİ ARACIN SATILMASINI SAĞLAYACAK’

Elektrikli araç kullanıcısı Ferhat Babacan, elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarına destek sağlanacak olmasını iki şekilde değerlendiriyor. Artan şarj ünitesi sayısının aynı zamanda kullanıcıların birden fazla mobil uygulama ve karta sahip olma durumunu beraberinde getirdiğini söyleyen Babacan, “Bu durum kullanım kolaylığı konusunu maalesef zorlaştırıyor. Ancak artan şarj ünitesi aynı zamanda daha fazla elektrikli aracın satılmasını sağlıyor” dedi. Hızlı şarj kullanımının kullanıcı tarafında çok pahalı, kuranlar tarafında da ilk kurulum maliyetinin çok yüksek olduğu bilgisini veren Babacan, “Şu an şarj ünitesi şirketleri de daha çok yavaş şarj ünitesi kuruyorlar. Verilen hibe hızlı şarjların kurulumunu artırır” dedi. Babacan, kurulacak şarj ünitelerinin insanların daha çok vakit geçireceği restoran, otel ve spor salonu gibi yerlerde olmasının kullanım oranını artıracağını dile getirdi. Verilen desteğin şarj ünitesi üreticileri kadar işletmeleri de heyecanlandırdığına dikkat çeken Babacan, enerji şirketlerinden daha farklı şirketlerin de pazara gireceğini dile getirdi.

class="medyanet-inline-adv">

'TEŞVİK SEKTÖRE OLUMLU YANSIR'

Eektrikli araç kullanıcısı Erdem Çizmecioğulları da devletin yatırımcılara teşvik vermesinden dolayı oldukça memnun olduğunu söyledi. Şarj istasyonlarının artmasının elektrikli araç kullanıcıları açısından oldukça önemli bir gelişme olduğunu aktaran Çizmecioğulları, “Ancak elektrikli otomobil kullanıcısı olarak öncelikli beklentimiz, mevcut olan şarj istasyonlarının çalışır durumda olması.  Şehirlerarası seyahatlerimizde istasyonları ziyaret ediyoruz. Maalesef istasyonlarda sıra oluyor. Bazen de çalışmadıklarını görüyoruz. İstasyonların çalışıyor olması çok daha elzem bir konu. Bu teşviklerin verilmesi firmalar açısından hareket verici olur” dedi. Tesla modelinin örnek alınması gerektiğini söyleyen Çizmecioğulları, tek lokasyonda minimum 10 adet istasyon olması gerektiğine dikkat çekti.

class="medyanet-inline-adv">

Geri ödemesiz destek kararı hareketlendirdi Elektrikli otomobil kullanıcıları anlattı

Münevver Ziynet Günen

‘ŞARJ İSTASYONLARINA ERİŞİM KOLAYLAŞIR’

Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarına destek sağlanacak olmasının elektrikli araç kullanıcılarına olumlu yansıyacağını söyleyen elektrikli araç kullanıcısı Hekim Münevver Ziynet Günen, böylece şarj istasyonlarına erişimin kolaylaşacağını aktardı. Şarj istasyonları konusunda zorluk yaşamamak için evinde aracı için şarj imkanı oluşturduğunu ileten Günen, “Çevremde çok fazla şarj istasyonu yok. Kimi zamanda şarj istasyonları çevrimdışı oluyor. Kendinizi ve yolu buna göre planlıyorsunuz ama aracınızı şarj edemiyorsunuz. Bu olumsuzlukları yaşamamak adına aracıma seyyar bir şarj imkanı sağladım. Her gittiğim yerde şarj edebilir hale getirdim. Aynı zamanda evimde de bu şekilde şarj ediyorum” dedi. 

ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/otomobil/geri-odemesiz-destek-karari-hareketlendirdi-elektrikli-otomobil-kullanicilari-anlatti-6723369

YORUM YAZ