FBI koronavirüs gerçeğini açıklamıştı... Çin sessizliğini bozdu

02.03.2023 - Perşembe 09:25

Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2023 09:05

Yıllarca koronavirüs ile mücadele eden dünya ABD'den gelen açıklamayı konuşuyor. Virüsün kökeni hakkında ortaya çıkan rapor sonrası sessizliğini bozan ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, 'korona gerçeğini' dünyaya duyurmuştu. Wray'ın bu açıklamasına Pekin'den flaş bir yanıt geldi.

class="medyanet-inline-adv">

İlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde görülen ve buradan dünyanın dört bir yanına yayılan Koronavirüs (Kovid-19) milyonlarca hayata mal oldu.

Aşılar ve daha bulaşıcı ancak daha hafifi Omicron'un baskın tür haline gelmesi ile dünya yıllar sonra normale dönmüş durumda.

Dünya genelinde pek çok ülke eski normale adapte olurken 'virüsün sıfır noktası' olan Çin ile ilgili ABD istihbarat raporu gündeme adeta bomba gibi düştü.

The Wall Street Journal'ın (WSJ) ABD Enerji Bakanlığı'nın koronavirüsün kökeni olarak laboratuvar sızıntısını işaret etmesinin ardından ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray de, koronavirüsün 'büyük ihtimalle Çin hükümetinin kontrolünde olan bir laboratuvardan sızdığını' söyledi.

Wray, bunun bir kurum olarak FBI’ın kanısı olduğunu belirtti. Fox News’a konuşan Wray 'FBI bir süredir pandeminin muhtemelen laboratuvar kaynaklı bir olay sonucu başladığını düşünüyor' dedi.

class="medyanet-inline-adv">

Wray açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'Çin pandeminin kökenlerini tespit etmeye yönelik girişimleri engellemek ve gerçekleri bulanıklaştırmak için elinden geleni yapıyor. Bu hepimiz için çok talihsiz.'

Wray'in açıklamaları sonrası Pekin'in yanıtı sert oldu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, 'ABD istihbarat topluluğunun dolandırıcılık ve aldatma konusundaki zayıf siciline dayanarak, çıkardıkları sonuçların hiçbir şekilde güvenilirliği yok' dedi.

Sözcü, Pekin'in Washington'ı bilime ve gerçeklere saygı duymaya davet ettiğini de sözlerine ekledi.

Pandeminin başlarında virüsün laboratuvardan yayılmış olabileceği iddiası komplo teorisi olarak görülüyordu.

Sağlık yetkilileri bu senaryoyu reddediyordu. dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) bunun “son derece düşük bir ihtimal olduğunu” söylemişti.

 

 

ALINTI KAYNAK: https://www.hurriyet.com.tr/dunya/fbi-koronavirus-gercegini-aciklamisti-cin-sessizligini-bozdu-42227688

YORUM YAZ