Depremzedeler iin ''hipotermi'' uyars

04.03.2023 - Cumartesi 21:38

Yzbaolu, AA muhabirine yapt aklamada, Kahramanmara merkezli depremlerde enkazdan kurtarlan kiilere acil mdahalede dikkat edilmesi gerekenlere ilikin bilgileri paylat.

Depremzedeler ve enkaz altndan karlanlar iin souk havayla birlikte oluabilecek en byk risklerden birinin vcut ssnn dmesiyle grlen "hipotermi" olduuna dikkati eken Yzbaolu, vcudun s ortalamasnn normalde 36-37 santigrat derece olduunu, uyku esnasnda ise bunun 35,8 santigrat dereceye kadar debildiini anlatt.

Vcut ssnn 35 santigrat derecenin altna dmesinin "hipotermi" olarak tanmlandn dile getiren Yzbaolu, "Hipotermide vcut, ani ve ksa srede ar deien sya uyum salayamaz, kalc hasar ve hatta lm grlr." ifadesini kulland.

- TP HPOTERM VAR

Do. Dr. Yzbaolu, hipoterminin hafif, orta ve iddetli olmak zere dereceye ayrldn, hafif hipotermide vcut scaklnn 32 ila 35 santigrat derece arasnda olduunu, titremeler yaandn syledi.

Orta derecede hipotermide 28-32 derece arasnda vcut scaklnn grldn, kiilerde bilin kayb, kalp ritim bozukluu, gz bebeklerinde byme gibi semptomlarn ortaya ktn ama titremelerin gzlemlenmediini dile getiren Yzbaolu, bu durumdaki kiileri scak tutmaya dnk nlemlerin yannda stlm serumlarn damar yolundan verilebildiini kaydetti.

- "DDETL HPOTERMDE VCUT SICAKLII 28 SANTGRAT DERECENN ALTINDADIR"

Yzbaolu, "iddetli hipotermide ise vcut scakl 28 santigrat derecenin altndadr. Kiinin bilincinin tamamen kaybolduu, kalp hznda azalma, lmcl ritim bozukluklar ve reflekslerin azald bir sretir. Bu srecin devam etmesi durumunda vcut ssnn 24 santigrat derecenin altna indii dnem ise lmn gerekletii dnemdir. Hasta ileri yaam destekleriyle hayata dndrlebilir." diye konutu.

Vcut ssn len termometrelerin en dk 34,4 santigrat dereceye kadar lm yapabildiine iaret eden Yzbaolu, bu nedenle hastalardaki klinik gzlemin, durumun iddetini gsterebileceini vurgulad.

- "YATAR POZSYONDA, SARSMADAN IKARILMALILAR"

Deprem blgelerinde zellikle enkaz altndan karlan kiilerde bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiinin altn izen Yzbaolu, u uyarlarda bulundu:

"Enkazda hipotermiye maruz kalan kiiler, yatar pozisyonda, sarsmadan karlmal. Sert mdahaleler, kalp ok uyarlabilir olduu iin lmcl kalp ritimlerini tetikleyebilir. Ayrca kiilerin stndeki slak kyafetlerin hzlca karlmas, mmknse hastalara stlm kyafetlerin giydirilmesi, scak battaniyelerle ve s kaybn nleyen malzemelerle sarlp scak ortamlara nakledilmeleri gerekiyor. Bilinci ak, yutkunma problemi olmayanlara scak ieceklerle destek salanp salk kurulularna nakledilmeleri de nemli."

- KURTARMA EKPLER "SOUK YARALANMALARINA" KARI NLEM ALMALI

Do. Dr. Yzbaolu, kurtarma ekiplerinin de soukla ilgili blgesel yaralanmalara dikkat etmesi gerektiini vurgulayarak, "Burada yaplmas gerekenler slak ve nemli ayakkablarn soukta kullanlmamas, eldiven bere gibi koruyucu kyafetler kullanlmas, soua maruz kalma sresine dikkat edilmesi gibi tedbirlerdir. Bu tedbirlerle soukla ilgili yaralanmalar nlenebilir." diye konutu.

ALINTI KAYNAK: https://www.star.com.tr/saglik/depremzedeler-icin-hipotermi-uyarisi-haber-1766790/

YORUM YAZ