‘Büyükanıt uzaklaştırdı Yalman geri yolladı’

08.03.2023 - Çarşamba 14:19

 

MERT İNAN/ İSTANBUL- Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) görevine 2003 yılında atanan Sadık Ercan’ın, Levent Göktaş’ı bir takım hareketleri ve kendisine iletilen bilgilerden dolayı görevden uzaklaştırmak istemiş olabileceğini dile getiren Pekin, “Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay 2. Başkanıydı. Ben de o dönem Personel Daire Başkanı’ydım. Büyükanıt bana, ‘Levent Göktaş’ı, Özel Kuvvetler’den alın ve başka pasif bir birliğe verin’ dedi. Göktaş’ı Eğitim Doktrin Komutanlığı (EDOK) bünyesine verdik. Özel Kuvvetler’den bir subayın EDOK’a gönderilmesi, başlı başına düşünülmesi gereken bir husustur. Büyükanıt, Levent Göktaş’ın bir takım yanlış davranışları veya aldığı duyumlardan dolayı pasif göreve çekilmesini istediğini düşünüyorum” dedi.

class="medyanet-inline-adv">

‘Büyükanıt uzaklaştırdı Yalman geri yolladı’

İSMAİL HAKKI PEKİN

‘Pasif göreve verildi’

Pekin, 2002’den sonra Göktaş ile ilgili tanık olduklarını Milliyet’e şöyle anlattı: “2003 yılında Yaşar Büyükanıt 1. Ordu Komutanı olmuştu. Kara Kuvvetleri Komutanı ise Aytaç Yalman Paşa’ydı. Aytaç Yalman beni odasına çağırıp ‘Levent’i birliğine iade edin’ dedi. Ben de kendisine ‘Genelkurmay 2. Başkanı kararıyla EDOK’a gönderildi’ dedim. Yalman, ‘MAK olmasın, kendi birliğinde ama pasif bir göreve verin’ dedi. Levent Göktaş’ı ÖKK bünyesinde öğretim başkanlığı bünyesine tayin ettik. Pasif bir birimde görevlendirilmişti. Daha sonra Genelkurmay 2. Başkanı İlker Başbuğ olunca ‘Göktaş’ın ÖKK’ya tayinini kim istedi, geri gönderin diyen kim’ diye sormuştu. Ben de bu emrin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’dan geldiğini söylemiştim. Anlattım, ‘tamam’ dedi.”

class="medyanet-inline-adv">

‘MİT Müsteşarı olmak istiyordu’

Pekin şunları söyledi: “Levent Göktaş, kendisiyle ilgili efsane yaratılmasını isteyen, kendini metheden birisiydi. Tek başına onlarca PKK’lının arasına dalıp etkisiz hale getirdiği gibi şişirme söylentiler çıkartıyordu. Göktaş’ın MİT Müsteşarı olmayı istediğini herkes biliyor. Bunun için tanıdıkları vasıtasıyla sürekli abartılı efsaneler yaratarak lobi faaliyetleri yürütüyordu. Birileri belki de vakti zamanında hem Hablemitoğlu’nun, hem Levent Göktaş’ın kulağına MİT Müsteşarı olacaklarını fısıldamış olabilir. Sayın Hakan Fidan, MİT’in başına geçmeden önce Başbakanlık Müsteşarlığı, bir süre de eski MİT Başkanı Emre Taner’in yardımcılığını yapıyordu. Fidan’ın 2008’den itibaren MİT Müsteşarı olacağı zaten biliniyordu. Levent Göktaş’ın MİT Müsteşarlığı (Başkanlığı) mümkün değilken bu tür hayallere kapılması ve sürekli lobi faaliyetlerinde bulunması gerçekten ilginç.”

ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/siyaset/buyukanit-uzaklastirdi-yalman-geri-yolladi-6869194

YORUM YAZ