Bugün kandil mi? 6 Mart ne kandili? Diyanet dini günler takvimi 2023!

05.03.2023 - Pazar 10:45

Bugün kandil mi? 6 Mart ne kandili? Diyanet dini günler takvimi 2023!

Mübarek üç aylara girilmesiyle beraber İslam alemi kandil tarihleri için araştırmalarına başladı. Mart ayında idrak edilecek bu özel gece için bugün kandil mi? sorusu gündemdeki yerini aldı. Mübarek üç aylar içerisinde yer alan Berat Kandili, yılın üçüncü kandil gecesi olma özelliğini taşıyor. Kandil gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Kandil gecesini ihya edebilmiş olmak için; imkanı olanlar gündüzünde oruç tutacak, gecesinde ise evde ya da cemaatle namaz kılarak ibadetlerini yerine getirecek. 

BUGÜN KANDİL Mİ, KANDİL NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hicri Takvim bilgilerine göre belirlediği dini günler arasında yer alan Berat Kandili 6 Mart 2023 Pazartesi gününe denk gelmektedir.

BERAT KANDİLİ NEDİR?

Berat (Berâet), Arapçada ''temize çıkma'' anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece, günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir. 

Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

Şâbanın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah'ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde "şabanın ortasındaki gece", "mübarek gece", "rahmet gecesi" ve "sak gecesi" manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

2023 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Üç ayların başlangıcı - 23 Ocak Pazartesi

Regaip Kandili - 26 Ocak Perşembe

Miraç Kandili - 17 Şubat Cuma

Berat Kandili – 6 Mart Pazartesi

Ramazan Başlangıcı - 23 Mart Perşembe

Kadir gecesi - 17 Nisan Pazartesi

Ramazan Bayramı Arifesi- 20 Nisan Perşembe

Ramazan Bayramı 1. Gün- 21 Nisan Cuma

Ramazan Bayramı 2. Gün- 22 Nisan Cumartesi

Ramazan Bayramı 3. Gün- 23 Nisan Pazar

Kurban Bayramı Arifesi- 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı 1. Gün - 28 Haziran Çarşamba

Kurban Bayramı 2.Gün- 29 Haziran Perşembe

Kurban Bayramı 3.Gün- 30 Haziran Cuma

Kurban Bayramı 4. Gün- 1 Temmuz Cumartesi

Hicri Yılbaşı – 19 Temmuz Çarşamba

Aşure günü – 28 Temmuz Cuma

Mevlid Kandili - 26 Eylül Salı

Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Berat Kandili namazı saat kaçta kılınır? Diyanet’e göre Berat Kandili namazı niyeti ve kılınışı!

Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Berat Kandili namazı saat kaçta kılınır? Diyanet’e göre Berat Kandili namazı niyeti ve kılınışı!

ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/yasam/bugun-kandil-mi-6-mart-ne-kandili-diyanet-dini-gunler-takvimi-2023

YORUM YAZ