Bin yıl sürmedi ama etkileri hala sürüyor

05.03.2023 - Pazar 07:56

28 ubat'taki alg operasyonlarnn faturas madurlara kesildi. Gayr Safi Milli Hasla'nn 3'te 1'i buharlat. Onlarca banka batrlp, milyarlarca dolar zarar milletin srtna yklendi. Dnemin kuvvetli ve kudretli bir paas "28 ubat bin yl srecek" demiti. 28 ubat bin yl srmedi phesiz ama lkeye verdii zararlar hala sryor.

Bin yıl sürmedi ama etkileri hala sürüyor

Gnmzden 114 yl nce Sultan 2. Abdlhamid Han tahttan indirilmiti. "Hasta adam" olarak nitelenen Osmanl'y, 33 sene boyunca denge siyasetiyle ayakta tutmay baarm Sultan 2. Abdlhamid Han, "Kahrolsun istibdat yaasn hrriyet" naralaryla milleti galeyana getirenlerin marifetiyle tahttan indirilmiti. Bu srecin fitili ise, bir ayaklanmayla atelenmi, akabindeki gelimeler neticesinde, bir askeri darbe olmu ve Osmanl'nn paralanma sreci balamt. Sultan 2. Abdlhamid Han'dan sonraki 10 ylda, Osmanl Devleti'nin tarihin tozlu sayfalarndaki yeri hazrd.

Osmanl'nn mirass olarak kurulan, ancak resmi olarak miras reddeden Trkiye Cumhuriyeti ise, ilk askeri darbesini 27 Mays 1960'ta yaad. O gnden sonra hemen her 10 ylda bir, ya bir askeri darbeye ya da muhtraya maruz brakld. 1971 ve 1979'da muhtra, 1980'de askeri darbe yaadk. Takvim yapraklar 28 ubat 1997'yi gsterdiinde ise "Post modern darbeyle" tantk.

Demokrasiye balans ayar

Sre, 28 ubat 1997'de Necmettin Erbakan ve Tansu iller'in kurduu koalisyon hkmetinin, silahl kuvvetler tarafndan istifaya zorlanmasyla yaand. 12 Mart, 27 Mays ve 12 Eyll'n aksine, askerler ynetime bizzat el koymad. Medya zerinden bir sava verildi o dnemde. Askerlerin ynetimi zorla ele almamas, onun yerine zorla bakasna verilmesini salamas sebebiyle 28 ubat'a "post-modern darbe" ad verildi. Onlarn deyimiyle "Demokrasiye balans ayar" yapld. lkenin tarihinin byk bir ksmnda koalisyon hkmetleri olmutu. 28 ubat'ta da bir koalisyon vard. "adam" "Medya" ve "Asker"den oluan l koalisyon, korku senaryolar ve tanklarla seimle gelen hkmeti ykt. Refah Partisi kapatlrken, yneticilerine de siyasi yasak getirildi.

Bir medya darbesi

Necmettin Erbakan'n babakanlnda kurulan REFAHYOL koalisyon hkmeti dnemin komutanlar ve Cumhurbakan Demirel'in verdii destek ile iktidardan indirildi. Darbe srecinde her trl yayn organn ele geiren ve kendi isteine gre yayn yaptran Genelkurmay, gazete manetlerine de el atmt. Hemen her frsatta irtica ve eriat yaygaras yapan 28 ubat'n "bir ksm medyas" post-modern darbe srecinin fiili yaptrmcsyd adeta.

Alg operasyonlar baarl olmu, srecin btn faturas da madurlara kesilmiti. Gayr safi milli haslann 3'te 1'i buharlat. Onlarca banka batrlp, milyarlarca dolar zarar milletin srtna yklendi. Dnemin kuvvetli ve kudretli bir paas "28 ubat bin yl srecek" demiti. 28 ubat bin yl srmedi phesiz ama, lkeye verdii zararlar hala sryor.

Asker ne emrederse...

Toplum zerinde derin izler brakan "28 ubat" bir srecin adyd. "28 ubat" duyan ya kemle ermilerimizin bir ksm, niversite kapsnda bekleyen bartl kzlar dnr. Kimimiz darbe destekisi gazetecileri hatrlar. Bir ksmmz ise, lkenin getirildii ekonomik dar boaz dnerek; bugnlere kreder. "evik" paalar vardr 28 ubat'n. Mslm Gndzleri, Fadime ahinleri vardr o srecin. Bankalar hortumlayanlara ses karamayan siyasetileri vardr mesela. O siyasetilerin kimisi "Asker ne emrederse ben onu yaparm" diyerek partisinden istifa edip hkmeti drme derdine dmtr. Kimisi bakanlk koltuunda "Alnan kararlar sonuna kadar uygulayacam" diyerek emir-komuta zincirine selam akar. Bir ksm ise imam hatiplileri yarasalara benzeterek, "Siyasi geleceime mal olsa da, eitim sistemini deitireceim" diyerek sonsuz itaatini dillendirir.

Binlerce gencin eitim hakk elinden alnd

Medyay elinde tutan, rencilerin eitim hakkn kstlayan, sahte eyh ve tarikatlarla insanlarn bilinaltna ileyen dnemin, sembol isimlerinin rol ald darbe sreci; adm adm ilerledi.

"eriat geliyor" eklinde suni korku politikasnn akabinde, bartsyle okumak isteyenlere korkun bir lin kampanyas balatld. Tek istekleri eitimlerine devam etmek olan imam hatip ve niversite rencilerine okul kaplar kapatld. Yzbinlerce insan el ele tutuarak, hibir taknlk yapmadan zgrlk zinciri oluturdu. stanbul merkezli eylem, tm Trkiye'ye yayld. Eylemlerde birok kii gzaltna alnd. Tutuklanp idamla yargland. Kz renciler giremedikleri niversitelerin nlerinde aylarca eylem yapt. Polis emberinde mcadele krlmak istendi. Tazyikli su ve coplarla yaplan mdahalelerde, karnndaki bebeini dren gen anneleri bile gzleri grmedi.

Kapatlan Refah Partisi'nin yerine kurulan Fazilet Partisi, 1999'daki seimlerde 111 milletvekili kard. Vekillerin arasnda en ok dikkat ekeni ise Merve Kavak'yd. Bartlyd Merve Kavak. Hal byle olunca vekil seilmesiyle Trkiye Byk Millet Meclis'nde, bartsyle yemin edip etmeyecei tartmalar yaplmt. Meclis'in geici bakan Ali Rza Septiolu'na ise Mustafa Kemal Atatrk'n kyafet kararnamesi gsterilip, Merve Kavak'nn bartsyle Genel Kurul'a giremeyecei ve yemin edemeyecei hatrlatlyordu. stanbul Milletvekili seilen Merve Kavak, 2 Mays 1999 Pazartesi gn mazbatasn aldktan sonra, Meclisin al oturumuna katlmak iin Genel Kurul Salonu'na girdi. Demokratik Sol Parti milletvekilleri sralara vurarak ve yuhalayarak protesto ediyordu bartl milletvekilini. Protestolardan aklda kalan en arpc szler ise, DSP Genel Bakan Blent Ecevit'ten geliyordu. "Buras hi kimsenin zel yaam mekan deildir. Buras devletin en yce kurumudur. Burada grev yapanlar, devletin kurallarna uymak zorundadrlar. Buras devlete meydan okunacak yer deildir. Ltfen bu hanma haddini bildiriniz!" szleri, aradan geen bunca zamana ramen, halen akllardan kmyor. DSP'nin gsterdii tepkinin snr yoktu. Meclis'teki dier partiler gayet sakindi.

Rakamlarla 28 ubat

Post modern darbe sonucunda bankalardan 46 milyar dolar hortumland.

Darbecilerin borazanln yapan medyaya 428 milyon dolar aktarld.

rtica gerekesiyle 281 vali ve kaymakam kovuturmaya urad.

Srete 6 milyon vatanda filendi.

1997-2001 arasnda klk-kyafet sebebiyle 33 bin 272 retmen soruturmaya urad.

rticai faaliyette bulunmak iddiasyla 27 vakf-dernek kapatld.

rtica sulamasyla bin 635 asker TSK'dan atld.

lkemiz, post modern darbe srecine girdii 28 ubat 1997'den bugne kadar, birok badire atlatt. Hkmetlere muhtra vermeye kalkanlar, darbe yapmaya yeltenenler, kendilerince hkmetlere had bildirme teebbsnde bulunanlar, eski gnlerini mumla arar oldu. Bu millet hepsine ayr ayr ceza kesti. Darbecilerle i birlii yapan siyasetilerin bir ksm silinip gitti. Bir ksm halen siyasetin iinde, eski gnlerinin hayaliyle nefes alp veriyor. Baka bir ksm ise ya gerei grd iin ya da gnn konjonktr gerei darbecilere lanet okuyor. Millet iradesini tahrip etmeye alan her giriimin, bertaraf olduunu grdk. "Bin yl srecek" denilen 28 ubat, millet iradesiyle tarihe gmlp gitti.

ALINTI HABER: https://www.star.com.tr/guncel/bin-yil-surmedi-ama-etkileri-hala-suruyor-haber-1771469/

YORUM YAZ