Basit Kesir Nedir, Nasıl Bulunur? Basit Kesir Örnekleri Nelerdir?

03.03.2023 - Cuma 12:26

Basit Kesir Nedir, Nasıl Bulunur? Basit Kesir Örnekleri Nelerdir?

Aynı zamanda sorularda böylece karşı karşıya kalındı vakit hangisinin basit kesir hangisinin bileşik ya da tam sayılı kesir olduğu anlaşılabilir.

Basit Kesir Nedir?

Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denmektedir. Özellikle birim olarak bakıldığı vakit payda her zaman paydan daha büyük olur ve bu şekilde işlem yapılır. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse, bir pasta 15 parçaya bölündüğünde ve içerisinden 4 parçası kesilip alındığı vakit, kalan kısım basit kesri göstermektedir. Yani bu doğrultuda pastanın kalan bölümü 11/15 biçiminde ifade edilmektedir. Görüldüğü üzere kesre bakıldığı vakit paydasının paydan daha büyük olduğu anlaşılıyor.

Basit Kesir Nasıl Bulunur?

Genelde herhangi bir bütünün parçaları ayrılmak suretiyle beri bir parçası alındığı zaman, geriye kalan kısım kesir olarak gösterildiğinde basit kesirdir. Yani geriye kalan parçalar bütün parçalara bölündüğü vakit kesir ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda tanımı üzerinden basit kesri kolayca bulmak mümkündür. Zira payı paydasından küçük olan kesirler basit kesir olarak ifade eder. Bu sayede herhangi bir kesir ile karşı karşıya kalındığı vakit, eğer pay daha küçük ise o zaman bunun basit kesir olduğunu anlamak mümkün. 

Basit Kesir Örnekleri Nelerdir?

Basit kesir söz konusu olduğu zaman her daim faydadan daha küçük olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulanıyor. Pay kesinlikle payda ile eşit dahi olmamalıdır. Eğer pay ve payda eşit olur ise o vakit bileşik kesir ortaya çıkar. Yani bu doğrultuda basit kesir içerisinde her daim pay paydadan küçüktür. Bunu birçok farklı örnek üzerinden ele almak suretiyle anlatmak mümkün.

Örnek: 3/7,4/6, 2/3, 7/9, 2/6

Bu şekilde görüldüğü gibi pay her daim paydadan küçük olmak suretiyle basit kesirler yazılabilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir bütün belli parçalara ayrıldığı vakit, kalan parçalar ile bütün parçaların bölümü basit kesri verir.

Birim Fonksiyon Nedir, Nasıl Gösterilir? Birim Fonksiyon Örnekleri Nelerdir?

Birim Fonksiyon Nedir, Nasıl Gösterilir? Birim Fonksiyon Örnekleri Nelerdir?

ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/egitim/basit-kesir-nedir-nasil-bulunur-basit-kesir-ornekleri-nelerdir

YORUM YAZ