Bakan Kurum ve Bakan Karaismailoğlu açıkladı! 12 bin binanın inşası başlıyor - Son Haberler

02.03.2023 - Perşembe 21:12

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Sıkıntılı ve acılı geçen günlerin üstesinden geldikten sonra inşallah Adıyaman’da da hareketliliği artırmak için önemli çalışmalar yapıyoruz. Burada hem geçici dükkanla, hem geçici prefabriklerin imalatlarına başladık.

class="medyanet-inline-adv">

Hasarsız olan binalar da hem yaşamın devam ettirilmesi hem de ticaretin artırılmasında gelişmeler var. İnşallah el birliği ile bu işin üstesinden geleceğiz. 11 ilimizde yoğun bir mücadele var.

Çok hızlı aksiyon alıyoruz, bundan sonra da çalışmalarımız bu şekilde devam edecek.

Adıyaman’da önemli bir toplantı yaptık. Sivil toplum örgütleri, odalar, Adıyaman’da söz sahibi olan herkes dinlenerek şehrin yeniden inşası konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Afetin üstünden 25 gün geçtikten sonra kalıcı konutlara başlayan bir iktidar olarak çok hızlı aksiyon alıyoruz. Bugünkü toplantı bunun önemli bir aşamasıydı.

Sadece Adıyaman değil 11 ilimizde geniş bir coğrafyada hayatın geri döndürülmesi olağan akışına kavuşturulması için yoğun çaba sarf ediyorlar.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Tüm Adıyamanlı kardeşlerimizi en kalbi duygularla selamlıyorum. Bugün hem Adıyaman’daki kardeşlerimizin acısına ortak olmak hem hasar tespit durumlarını yerinde incelemek yeni yerleşim alanlarına ilişkin istişareler yapmak, Adıyaman’ımızı tıpkı eski günlerinde olduğu gibi hanları ile hamamları ile Ulu Camisi ile yeniden ihya ve inşa edebilmek adına buradayız.

class="medyanet-inline-adv">

"TÜM GÜCÜMÜZLE SAHADAYIZ"

Millet olarak acısı hala dün gibi hissettiğimiz depremin ardından 25 gün geçirdik. Geçen o 25 günde o gecenin karanlık izlerini silebilmek amacıyla devletimiz sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm gücüyle sahada ilk andan itibaren çalışmaktadır. Son ana kadar da çalışacaktır. Adıyaman’ımızı güzelleştirmek, depremden etkilenen Adıyaman dışındaki 10 ilimizi eski haline geri getirmek amacıyla çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz.

Biz ilk günden itibaren yaşadığımız acıları bir nebze olsa dindirebilmek amacıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Depremden etkilenen her bölgelerde arama kurtarma, çadır kurulum faaliyetleri, geçici barınma alanlarının kurulmasına dair tüm çalışmaları koordinasyonlarla tüm ekiplerimizle birlikte yapmaya gayret gösteriyoruz.

Hem hasar tespit çalışmalarımızı takip ettik. İnşa sürecinde Adıyaman’ın talebi nedir hepsini hep birlikte burada istişare ettik. Yeni yerleşim yerlerini de beraberce belirledik. 85 milyon tek yürek bir ve beraber olacağız.

class="medyanet-inline-adv">

Arama kurtarma çalışmalarına müteakip tüm şehirlerimizde TOKİ’mizle, Emlak Konutu’muzla, özel sektör temsilcilerimizle birlikte şehirlerimizin geçici barınma alanlarının kurulması için süreci yönetiyoruz. Adıyaman’da yapılan konteyner kentlere ilave 3 bin bağımsız birimden oluşan konteyner kentini kurulumunu TOKİ ve Emlak Konut genel müdürlüğü eli ile kurma çalışmalarımız devam ediyor. Temellerimiz atıldı 15 gün içerisinde vatandaşlara teslimleri gerçekleştirmeye çalışacağız.

Diğer taraftan da hasar tespit çalışmalarımız tüm illerimizde devam ettiriyoruz. Adıyaman2da yüzde 95 seviyelerine geldiğini arkadaşlar ifade ettiler tüm illerimizdeki hasar tespit durumu 4 milyon 953 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 622 bin binada inceleme yapıldı. 604 bin 856 bağımsız bölümden oluşan 28 bin 547 binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Adıyaman’da hasarlı konut, iş yeri depo sayısı 68 bin rakamına ulaşmış durumdadır.

Asrın felaketi dediğimiz felaket ile karşı karşıyayız. Şehirlerimizin ekonomisine kültürüne tabiatına doğasına en önemlisi de insanımızın canına zarar verdi. Devletimiz tüm imkanlarıyla birlikte milletinin yanındadır ve son ana kadar milletinin yanında olmaya devam edecektir.

class="medyanet-inline-adv">

Depremzede kardeşlerimizi sıcak yuvalarına kavuşturma heyecanı ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Cumhuriyet tarihimizin ne büyük acil konut yapım seferberliğini yürütüyoruz. İlk etapta ihalesini yapacağımız 319 bin konutun zemin etüt çalışmaları, jeofizik mühendislerimizin çalışmaları süresince çalışmaları tamamlananların yapım sürecine başlıyoruz.

Adıyaman’da merkez İndere, Gölbaşı, Yukarıçöplü mahallelerinde 47 bin 350 konut ve yine toplamda 13 bin 987 köy evi inşası yapacağız. En uygun zemindeki özel arazileri de kamulaştırmak sureti ile köylerimiz aynı anlayışla inşasını gerçekleştiriyor olacağız.

12 BİN BİNANIN İNŞASI BAŞLIYOR

1 haftada Adıyaman’da 1161, Kilis’te 645, Adana’da 509, Kahramanmaraş’ta 3826, Şanlıurfa’da 897, Malatya’da 948, Osmaniye’de 152 olmak üzere 12781 konutu sözleşmelerini imzalayarak yapım sürecini başlattık.

class="medyanet-inline-adv">

3 Mart itibarıyla 11 ilimizde 21 bin 244 konutumuzun yapımını başlatmış oluyoruz. 11 ilimizin tamamında 244 bin konutumuzun temellerini atacak inşa süreçlerini merkezlerde rezerv alanlarda eş zamanlı şekilde yürüteceğiz.

Adıyaman’ımızı tıpkı eksi günlerinde olduğu gibi eski ihtişamı ile ayağa kaldırmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Burada çok önemli acılar çekildi, anneler babalar evlatlarını kaybettiler inşallah hep birlikte 85 milyon el ele vererek enkaz altında karanlığa kaybolan umutları yeşertip tarihi sokakları ile yeniden inşa edeceğiz. Ulu Cami’miz yıkıldı. Kültür Bakanlığı tespitleri yapıyor. Yıkılan tüm camilerimizi tarihi eserlerimizi ivedilikle yenileme sürecini yöneteceğiz.

Anadolu’nun sarp kayalıklarında kurulan şehrimizi güneydoğumuzun yeniden parlayan güneşi haline getirmek için çabamızı son ana kadar burada veriyor olacağız. Şehrimizle birlikte vereceğiz ve inşallah Allah’ın izni ile Adıyaman’ımız tüm şehirlerimiz gibi bir hilal gibi yükselecektir. Yeniden bölgenin parlayan güneşi olmaya devam edecektir.

Adıyaman’da evladını kaybetmiş annemizin artık evladı biziz, babasını annesini kaybetmiş yavrularımızın annesi biziz. Hep birlikte birbirimize sahip çıkacağız. Afetzede kardeşlerimizle birlikte inşallah hep birlikte üstesinden geleceğiz. Hayat normale dönene kadar buralarda hüznün yerini mutluluğun aldığı sürece kadar buradan ayrılmayacağız, buradan elimizi çekmeyeceğiz. Hep birlikte yeni inşamızı yapacağız.

Nasıl tüm Türkiye’de 3 milyon konutun dönüşümünü yaptıysak aynı anlayışla Türkiye’nin 81 ilinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Yapacağımız işlerde parkları ile bahçeleri ile yeşil alanları ile en önemlisi bölgenin demografisini yansıtacak anlayış ile çalışmalarımızı yürüteceğiz."

Pazarcık ve Afşin ilçesinde konutların inşasına başlandı

Bakan Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bölgedeki kazı çalışmalarını paylaşarak, "İstişarelerle belirlediğimiz, zemin etüt ve mikro bölgeleme çalışmaları tamamlanan, konut yapımına uygun bulunan alanlarda hızla inşaata başlıyoruz. TOKİ'miz Kahramanmaraş Pazarcık'ta 839, Afşin'de 501 konut için kazmayı vurdu" dedi.

Sıfır araç 'kusurlu' çıktı; 4,5 yıl sonra 'bedel iade' kararı

Sıfır araç 'kusurlu' çıktı; 4,5 yıl sonra 'bedel iade' kararıHaberi Görüntüle

ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/bakan-karaismailoglu-ve-bakan-kurumdan-onemli-aciklamalar-6911437

YORUM YAZ