Aydın Polis Derneği,18 Mart Şehitleri Anma Programı Düzenledi - Güncel

19.03.2023 - Pazar 01:48

Aydın Polis Emeklileri Derneği,18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. Yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenledi. 

Dernek Şube Başkanı Alper Uzungüngör, düzenlenen anma programı hakkında, "Çanakkale Zaferi'nin 108'inci yıl dönümünde  Cumhuriyetimizin kurucusu, Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Çanakkale savaşı ve İstiklal mücadelesinin bütün kahramanları ve aziz şehitlerimizi  düzenlediğimiz Kur’an tilaveti programı ile andık. Birkaç gün sonra idrak edeceğimiz Ramazan’ın tüm üyelerimize hayırlara vesile olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Genel Merkezi İstanbul'da bulunan ve Türkiye genelinde 43 şubesi ile halen faaliyet gösteren kamu yararına çalışan (KYÇ) Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği (POLEMDER) Genel Başkan görevini Emekli Polis Memuru Doğan Şimşek'ın yürüttüğü derneğin Aydın Şube Başkanı olan emekli  Başkomiser Alper Uzungör'ün derneğe ait internet sitesinde anma programı hakkında yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı : 

"BİR YANIMIZ HEP ÇANAKKALE..

Çanakkale Deniz ve Kara savaşları, boğazda 2 ay, Gelibolu yarımadasının Ege kıyısındaki arazilerde 8,5 ay sürmüştür.

İstanbul’u ele geçirmek isteyen İngiliz donanmasının topçu saldırısıyla 19 Şubat 1915’te başlayan savaş, Seddülbahir ve Kumkale sahilinde göğüs göğüse çarpışmalarla ve Erenköy açıklarında mayın savaşıyla seyretmiştir.

Çanakkale Boğazından İstanbul’a gidemeyeceğini anlayan İngiltere, 108 yıl önce bugün, 18 Mart 1915’te boğazdan ayrılmak zorunda kalmıştır.

Kara savaşları ise Gelibolu Yarımadasının Ege Kıyısında boğaz savaşından 1,5 buçuk ay sonra 25 Nisan 1915 günü başlamış ve İngiltere’nin son askerini 9 Ocak 1916’da geri çekmesiyle son bulmuştur.

Kara savaşları Anafartalar Ovasında cepheden cepheye mevzi savaşı, top atışı ve süngü süngüye yapılmıştır.

Arıburnu, Conkbayırı, Kocaçimen, Tekketepe ve Kireçtepe’de günler, haftalar boyu süren hücumlar, 1 Haziran’dan sonra cephe savaşına dönüşmüştür.

İngiltere, 10 Ağustos’a kadar Suvla Kumsalına yığdığı takviye birliklerle kesin sonuç alacağı bir taarruzun son hazırlıklarını yaparken Türk ordusunun karşı taarruzuyla dağılmıştır.

Tarihe "Anafartalar Zaferi" adıyla geçen bu muharebelerde çok ağır kayıplar verilmiştir.

Son büyük muharebeler, 21-29 Ağustos 1915 tarihleri arasında, Kayacıkağılı, İsmailoğlu ve Yusufçuk tepelerinde yapılmış, İngiliz ordusu bir kez daha bozguna uğratılarak 2. Anafartalar Zaferi kazanılmıştır.

Bu tarihten sonra çıkartma yaptığı kıyılardaki mevzilerde savaşı sürdüren İngiltere, ara sıra hücuma kalsa da bir adım ileri gidemeyip 9 Ocak 1916’da karadaki son askerini de gemiye çekerek Çanakkale’den ayrılmıştır.

Çanakkale’de Osmanlı Ordusunun başındaki komutan Alman Mareşal Liman Von Sanders Paşa, karargahını boğazın Anadolu yakasında kurmuştu.

19 Tümen ve Anafartalar Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kemal Paşa ise savaşı, cephelerde planlamış, yönetmiş ve askeriyle beraber savaşmıştı.

Ancak yalnız değildi. Yanında:

Mirlivalar (yani Tuğgeneraller): Esat Paşa, Çolak Faik Paşa, Çobanlı Cevat Paşa, Fevzi Çakmak Paşa, Kazım Karabekir Paşa vardı.

Miralaylar (yani Albaylar): Refet Bey, Halil Sami Bey, Yakup Şevki Bey, Cevat Tayyar Bey, Selahattin Adil Bey vardı.

Seddülbahir’in Bigalı Mehmet Çavuş’u, Kilitbahir’in Seyit Ali onbaşısı gibi Mehmetçikler, nice kurmay subay vardı.

Rütbelisinden rütbesizine her asker, “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum!” emrini veren iradenin yanında ölmeye hazırdılar.

Dünya tarihine; centilmenler muharebesi olarak geçen Çanakkale savaşına…,

Osmanlı 430 bin, İngiliz 550 bin askerle katılmıştır.

Bizim 213 bin, İngiltere’nin 250 bin zaiyatı vardır.

Savaşta;

-57 bin Mehmetçiğimizi şehit verdik.

-21 bin Mehmetçik hastalıktan öldü.

-10 bin Mehmetçik kayboldu.

-64 bin Mehmetçik sakat kaldı.

-100 bin Mehmetçiğimiz yaralandı.

Bir Darülfünun kaybederek kazandığımız Çanakkale zaferini, taçlandıramadık.

Çünkü İngiltere, iki yıl sonra Mondros Antlaşmasının imzalanmasından sonra tek bir kurşun dahi atmadan Çanakkale Boğazından geçerek İstanbul’u, Trakya’yı ve boğazları işgal etmişti.

Bu duygu ve düşünceler içinde bugün bir kez daha Cumhuriyetimizin kurucusu ve Milletimizin kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve kahraman şehitlerimizi zaferin yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.

Programımıza bir şekilde katkı veren, destek sağlayan üyelerimiz: Abdurrahman ÖZSOY, Bekir DEĞİRMENCİ, Mehmet TAMTÜRK, Halil İbrahim SÖZMEZ, İhsan YÜZER, Nazmi KABAKULAK, Bekir AKILLI, İhsan YAZICI, Şerafettin ATABAY, Şerafettin TUNA, Yaşar UYAR, Memduh DAĞDELEN ile katılım sağlayanlara teşekkür ediyorum.

Birkaç gün sonra idrak edeceğimiz Ramazan’ın tüm üyelerimize hayırlara vesile olmasını diliyorum."

 

ÖZEL HABER-**HALİS KAHRAMAN

ALINTI HABER: https://www.turkiyehaberajansi.com/aydin-polis-emeklileri-dernegi-18-mart-sehitleri-anma-gunu-duzenledi/125031/

YORUM YAZ