Almanya ve ABD'nin, Ukrayna'ya Tank Göndermesi ve Tepkiler - Dünya

02.03.2023 - Perşembe 10:29

Berlin'in aylarca tereddüt etmesi ve Avrupa'da artan bir halk tepkisinden sonra, Almanya ve ABD Ukrayna'ya ana muharebe tankları göndereceklerini açıkladı.

Kiev, bir batı tank taburunun eklenmesinin çıkmazdan kurtulmaya ve Rus işgali altındaki toprakları yeniden fethetmeye yardımcı olacağını umuyor.

Ancak yeterli tank tedarik edilecek mi ve bunlar gerçekten Ukrayna'nın şansını artıracak mı?

ABD ve Almanya liderleri Çarşamba günü Ukrayna'ya tank birliği göndereceklerini duyurdu.

ABD ve Almanya liderlerinin zırhlı araçlar sağlama ve Ukrayna'nın Rusya tarafından ele geçirilen toprakları geri alma çabalarında güçlü yeni araçlarla destek olması,  Ukrayna'nın uzun süredir devam eden endişelerini tersine çevirdi.

MORAL DESTEĞİ OLDU.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un Leopard 2 tanklarını göndereceğini açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya 31 M1 Abrams tankı sağlayacağına dair açıklamasıyla, Kiev'de gelen destek taleplerini karşılarken uzun süredir devam eden direnişine de moral desteği oldu.

ABD ve Almanya liderlerinin duyurusu, bazı NATO müttefiklerinden Berlin üzerinde haftalarca süren yoğun baskının ardından bir dönüm noktası oldu. Kararlar, Almanya, ABD ve diğer Avrupalı ​​müttefikler arasındaki uzun süreli diplomasinin sonucuydu ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky bu baharda yeni bir Rus saldırısına karşı koymaya hazırlanırken imdadına yetişti.

HEDEFLERİNE ULAŞMA KAPASİTESİNİ ARTIRACAK

Beyaz Saray'dan konuşan Biden, tankların hem yakın hem de uzun vadede "Ukrayna'nın topraklarını savunma ve stratejik hedeflerine ulaşma kapasitesini artıracağını" söyledi.

Biden, tankların Ukrayna'ya "savaş alanında Rusya'nın gelişen taktik ve stratejisine karşı" yardım etme kabiliyetini öne sürerken, bunların Moskova tarafından "saldırı tehdidi" olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Biden, “Bu, Rusya'ya yönelik bir saldırı tehdidi değil. Rus askerleri ait oldukları yere, Rusya'ya dönerse Rusya'ya yönelik herhangi bir saldırı tehdidi yoktur." Dedi.

DAHA ÖNCE, ANLAŞMAZLIKLAR OLMUŞTU

Daha önce, Almanların Ukrayna'yı desteklemek için Leopar gönderip göndermeyecekleri konusunda anlaşmazlıklar olmuştu. Ancak Scholz ve Biden'ın duyurusu, Başkan Volodymyr Zelensky'yi ve ulusunun Ruslara karşı mücadelesini desteklemeye geldiğinde, ABD ve müttefiklerinin hâlâ birlikte çalıştığını gösteriyor.

SAVAŞ YETENEKLERİNİ GÜÇLENDİRECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bir TV programında Almanya ve ABD kararlarının “önemli duyurular” olduğunu ve bunların gerçekleşmesini sağlayan “ABD liderliğini memnuniyetle karşıladığını” söyledi.Stoltenberg, tankların Ukrayna ordusu üzerindeki etkisi hakkında ise "Bu, onların savaş yeteneklerini önemli ölçüde güçlendirecek" dedi.

ABD 31 ABRAMS TANKI GÖNDERECEK

ABD'nin Ukrayna'ya Abrams tankları sağlama kararı, daha önceki duruşundan ani bir dönüş olarak tanımlanıyor. Biden yönetimi, Amerikan tanklarını nakletme olasılığını hiçbir zaman tamamen masadan kaldırmamış olsa da, ABD'li yetkililer geçen hafta kamuoyuna, 70 tonluk M-1 Abrams tanklarını göndermenin doğru zaman olmadığını, çünkü bunların maliyetli olduğunu ve önemli ölçüde gerekli olduğunu söylediler.

Bunun yerine tanklar, uzun vadeli bir seçenek olarak defalarca sunuldu ve eleştirmenler bunun doğru zaman olduğunu söylese de, Ukrayna Rusya'nın daha fazla asker seferber etmesi ve yeni bir saldırı başlatması olasılığına hazırlanıyor.

Zelensky, baharda beklenen büyük bir Rus karşı saldırısına hazırlanırken Batılı müttefiklerinden sürekli olarak modern tanklar istedi.

Ancak Leopard 2 tanklarını Ukrayna'ya yalnızca ABD'nin Abrams'tan vazgeçmesi durumunda göndereceğini açıkça belirten Almanya ile yoğun bir diplomasi nöbeti geçirdikten sonra Biden, araçların gönderilmesine onay verdi. 31 Abrams, eksiksiz bir Ukrayna tank taburu oluşturacak.

Abrams tankları dünyanın en iyisi olarak kabul ediliyor.

Biden, “Bu, Ukrayna'nın uzun vadeli savunmasını güçlendirmek için elde edeceği muazzam yeni bir yetenek" dedi.

UKRAYNA'YA DEVAM EDEN ASKERİ DESTEK

Biden Çarşamba günü Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile Ukrayna'ya devam eden askeri desteği görüşmek üzere telefonla görüştü. ABD'li yetkililer, Biden ve ekibi Abrams tanklarını gönderirken, batı ittifakı arasında birliği sağlamanın kritik bir husus olduğunu söyledi.

Üst düzey yönetim yetkilileri, Abrams tanklarının varmasının aylar süreceğini ve Ukrayna birliklerinin tankları nasıl çalıştıracakları ve bakım yapacakları konusunda kapsamlı bir eğitim gerektireceğini söylediler. ABD, tanklar için gerekli bileşenler için karmaşık tedarik zincirleriyle muhatap olmak durumunda. Yetkililer, satın alma sürecinin aylar süreceğini, ancak Alman Leopards'ın daha yakın zamanda geleceğini belirtiyor. Bu arada ABD, konuşlandırıldıktan sonra önemli ölçüde bakım gerektirecek olan Abrams'ta Ukraynalılar için "kapsamlı bir eğitim programı" başlatacak. Eğitim UKRAYNA DIŞINDA GERÇEKLEŞECEK

Diğer bir yetkili, ABD'nin ayrıca "Abrams tanklarını çalışır durumda tutmaya" yardımcı olacak sekiz M88 kurtarma aracı tedarik ettiğini söyledi.

Başkanın açıklamasından önce konuşan üst düzey ABD'li yetkililer, kararı Ukrayna'nın “uzun vadeli yeteneklerine” bir yatırım olarak çerçevelediler. Bu da yönetimin şu anda 11 ay süren savaşın geleceğe uzandığını gördüğünün bir göstergesi. Ukrayna, yeni tankların Donbas da dahil olmak üzere Rusya tarafından ele geçirilen bölgeleri geri almasına yardımcı olacağını umuyor. Bu, Rusya tarafından 2014 yılında ilhak edilen yarımada olan Kırım'ı da içerebilir.

"DÜNYADAKİ EN YETENEKLİ TANK, AMA AYNI ZAMANDA SOFİSTİKE"

Yetkili, tankları tedarik etmek, inşa etmek ve sevk etmek için gereken ayların Ukraynalı savaşçılara tankları nasıl kullanacaklarını ve bakımlarını yapacaklarını öğrenmeleri için zaman tanıyacağını söyledi.

ALMANLAR UKRAYNA'YA 14 TANK GÖNDERECEK

Hükümetten yapılan açıklamada, Almanların amacının Ukrayna için Leopard 2 tanklarıyla iki tank taburu oluşturmak olduğu belirtildi. İlk adımda Berlin, Almanya'da hızlı bir şekilde başlayacak Ukraynalı mürettebatın eğitimi ile Bundeswehr stoklarından 14 adet Leopard 2 A6 tankı tedarik edecek. Pakette eğitimin yanı sıra lojistik, mühimmat ve sistemlerin bakımı da yer alacak.

Alman savunma bakanı, Leopard tanklarının yaklaşık üç ay içinde Ukrayna'da faaliyete geçebileceğini söyledi. Çarşamba günü gazetecilere konuşan Boris Pistorius, önce eğitimin geleceğini, ardından tankların doğuya gönderileceğini belirtti.

Alman parlamentosuna seslenen Scholz, parlamentoya gelmeden önce Zelensky ile görüştüğünü söyledi. Alman lider konuşmasında, Almanya'nın ABD ve İngiltere ile birlikte Ukrayna'ya en çok silah sistemi gönderdiğini söyledi ve ülkesinin Ukrayna'ya desteğin ön saflarında yer alacağını vurguladı.

Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesi, Kiev kuvvetlerine potansiyel bir Rus bahar saldırısı öncesinde modern ve güçlü bir askeri araç sağlayacaktır. Aynı zamanda, Rusya'nın kara savaşı bir yılını doldurmaya yaklaşırken Ukrayna birliklerini yüksek teknolojili savaş sistemleriyle donatmak için artan bir kampanya gören Kremlin'e de bir darbe olacak.

Yeni Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius defalarca daha fazla zaman çağrısında bulunarak ve hareketin Berlin için artıları ve eksileri olacağı konusunda ısrar ederken, Almanya başlangıçta bazı tankları Ukrayna'ya göndermesi için artan Batı baskısına direnmişti.

MÜTTEFİKLER BERLİN'İN HAMLESİNİ DESTEKLİYOR

İngiltere, Ukrayna'ya İngiliz Ordusu Challenger 2 tanklarından 14 tanesini Kiev'e gönderme taahhüdünün ardından geçen hafta Ukrayna'ya ana muharebe tankları sağlama konusunda emsal oluşturmuştu. Anlaşma, daha önce ABD ve Avrupalı ​​müttefikleri için kırmızı bir çizgi gibi görünen çizgiyi aştı.

Ukraynalı yetkililer, Batılı müttefiklerinden, yalnızca mevcut mevzilerini savunmak için değil, aynı zamanda önümüzdeki aylarda savaşı düşmana götürmek için de kullanılmak üzere modern muharebe tankları sağlamaları için sürekli olarak yalvardılar. Ukraynalılar, ikinci bir Rus saldırısının iki ay içinde başlayabileceğinden korkuyor.

Ukrayna'da Sovyet dönemi tank stokları olmasına rağmen, modern Batı tankları daha yüksek düzeyde hız ve çeviklik sağlıyor. Özellikle, Leopard'ın diğer modellere kıyasla nispeten daha az bakım gerektirmesi, uzmanları tankların savaş alanında Ukrayna'ya hızlı bir şekilde yardımcı olabileceğine inandırıyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çarşamba günkü açıklamanın ardından Almanya'nın hamlesini “doğru karar” olarak değerlendirdi.

ALINTI KAYNAK: https://www.turkiyehaberajansi.com/almanya-ve-abd-nin-ukrayna-ya-tank-gondermesi-ve-tepkiler/124562/

YORUM YAZ