Adalet Ağaoğlu'nun mirasına ulaşıldı

19.03.2023 - Pazar 14:41

Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Adalet Ağaoğlu'nun vefatının ardından 10 başlıkta bıraktığı vasiyetine ulaşıldı. 

14 Temmuz 2020'de çoklu organ yetmezliğinden 91 yaşında hayata veda eden, 20. yüzyıl Türk edebiyatının en önemli romancılarından olan Ağaoğlu'nun ölümünün ardından ailesi ve yakınlarına bıraktığı vasiyetnamesi ortaya çıktı.

Sabah'ta yer alan habere göre; kendi el yazısı ile vasiyetnamesini hazırlayan Ağaoğlu mirasçılarının hazırladığı şartları karşılaması durumunda mirasında haklarının olduğunu belirtti. Bankada bulunan mevduat hesaplarındaki paralar, taşınmaz gayrimenkulleri, yazarlık hayatını ilgilendiren arşiv, eser ve çeşitli malzemelerin söz konusu kişilere verilmesi için konulan şartlar vasiyetnamede 10 başlık halinde sıralandı.

Buna göre mirasçılar, usta yazarın "eserlerinin ve adının yaşamı boyunca ortaya çıkmış kişiliğine yaraşır bir biçimde lehtarlarca korunmasına ve manevi haklarına" sahip çıkacak.

Türkiye'de yerleşik bir yazarın yurtdışında tercih edilecek bir ülkede uygun bir bursla idame ettirilerek düşüncelerini kaleme alan yazı yazması sağlanacak.

Lehtarlar, aynı zamanda Adalet Ağaoğlu hakkında seminer ve sempozyumlar düzenleyerek edebiyat araştırmalarına destek verecek ve hatta bu incelemeleri kitap haline getirecek.

Mirasçıların tüm bu yükümlülüklerinin denetlenmesi için Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından onaylanan yedi üyeli bir komisyon kurulacak ve komisyon başkanlığına Fuat Sümer getirilecek.

Beşiktaş 6. Noterliği tarafından onaylanan vasiyetnamede Cedide Müjen Ağaoğlu Anıç, Sinan Sümer ve Ahmet Fuat Sümer mirasçılar olarak yer aldı.

ALINTI KAYNAK: https://t24.com.tr/haber/adalet-agaoglu-nun-mirasina-ulasildi,1098926

YORUM YAZ