190'dan fazla ülke katılıyor! 1 saat boyunca ışıklar kapatıldı

26.03.2023 - Pazar 05:08

Her yıl 190’dan fazla ülkede iklim krizine dikkat çekmek için 1 saat ışıkların kapatıldığı Dünya Saati etkinliğinde Fransa'nın başkenti Paris'te de 300'den fazla kamu binası karanlığa gömüldü. İsviçre merkezli Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından 2007 yılında başlatılan 1 saatliğine ışıkları kapatma etkinliğinde başkent Paris'teki Eyfel Kulesi, Arc de Triomphe, Sacre Coeur, Bastille Opera Binası ve Hotel de Ville nin aydınlatması 1 saat boyunca kapatıldı.

class="medyanet-inline-adv">

Dünya Saati etkinliği, her yıl mart ayının son cumartesi günü yapılıyor.

190dan fazla ülke katılıyor 1 saat boyunca ışıklar kapatıldı

 

BANGKOK’TA IŞIKLAR 1 SAATLİĞİNE KAPATILDI

Tayland’ın başkenti Bangkok’da küresel ısınmaya ve enerji tasarrufuna dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Dünya Saati 2023 etkinliği kapsamında şehrin ışıkları 1 saatliğine kapatıldı.

Tayland'ın başkenti Bangkok’da küresel ısınmaya ve enerji tasarrufuna dikkat çekmek amacıyla her yıl düzenlenen Dünya Saati 2023 etkinliği kapsamında akşam saatlerinde şehir 1 saatliğine karanlığa gömüldü. Bangkok Valiliği ve Tayland Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından organize edilen etkinlikte, 25 Mart akşamı 20.30 ve 21.30 saatleri arasında şehrin ışıkları söndürüldü. Başkentteki Kraliyet Sarayı, tüm resmi binalar, okullar ve üniversite binaları, Budist tapınakları, birçok özel şirket ve alışveriş merkezinin ışıklarını kapatılırken, etkinliğe vatandaşlar da evlerinden katılım gösterdi.

class="medyanet-inline-adv">

Bangkok Valisi Chadchart Sittipunt, etkinlik ile alakalı yaptığı açıklamada, enerji tasarrufuna dikkat çekmek için 2008 yılından bu yana düzenlenen organizasyona katılımın her geçen yıl daha da arttığını ifade ederken, yalnızca 2022 yılında yapılan 1 saatlik elektrik kısma etkinliği sonucunda şehirde 78 Megavat enerji ve yaklaşık 20 ton karbondioksit emisyonu tasarrufu sağlandığını belirtti.

Chadchart bu yılki organizasyonda yalnızca bina ışıkları değil, şehirdeki tüm reklam panoları, tüm dekoratif ışıklandırmalar, parklardaki süs havuzları ve heykel aydınlatmalarının da kapatıldığını söyleyerek, bazı otoyolların da ışıklandırmasında güvenli olarak kısılmaya gidildiğini belirtti.

190dan fazla ülke katılıyor 1 saat boyunca ışıklar kapatıldı

 

IŞIKLAR DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN SÖNDÜRÜLDÜ

Her yıl 190'dan fazla ülke ve bölgede milyonların bir saatliğine iklim krizine dikkat çekmek için ışıklarını kapatarak koordine olduğu Dünya Saati etkinliğinde, bu yıl ışıklar, saat 20.30'da deprem felaketinde yaşamını yitirilenleri anmak için kapatıldı. Sultanahmet Camii, Fener Rum Patrikhanesi ve Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde ışıklar 1 saatliğine kapatıldı.

İsviçre merkezli Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından 2007 yılında iklim krizine farkındalık yaratmak için başlatılan ve yıllar içinde giderek yayılan 1 saatliğine ışıkları kapatma etkinliğinde bu yıl, Türkiye'deki ışıklar 20.30'da deprem felaketinde yaşamını yitirenleri anmak için kapatıldı. Bugün dünya genelinde gerçekleştirilen "Dünya Saati" etkinliği kapsamında, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 190 ülkeden milyonlarca insan bir saatliğine ışıklarını kapattı. Etkinlik kapsamında, Sultanahmet Camii ve Fener Rum Patrikhanesi ve Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde 20.30 - 21.30 saatleri arasında ışıklar kapatılarak etkinliğe destek verildi. Dünya Saati olarak adlandırılan bu etkinlik, her yıl Mart ayının son cumartesi günü yapılıyor.

class="medyanet-inline-adv">

WWF Türkiye tarafından ilgili web sitesinde yapılan açıklamada "Kayıplarımızı Anıyoruz, Türkiye'yi Yeşil İyileşme Seferberliğine Çağırıyoruz. Her yıl mart ayının son cumartesi dünya çapında milyonlarca insan, doğa ve insan için ses veriyor. Bu yıl Dünya Saati'nde depremde yitirdiğimiz kayıplarımızı anıyor, depremde zarar gören bölgelerimizden başlayarak doğayla uyumlu bir gelecek kurma çağrısı yapıyoruz" ifadeleri yer aldı.

class="medyanet-inline-adv">

Galatasaray Spor Kulübü resmi sosyal medya hesabından etkinlikle ilgili, “Her yıl Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı öncülüğünde gerçekleştirilen, doğayı koruma ve iklim krizi ile mücadelede farkındalığı artırma adına yapılan ışıkları kapatma etkinliği, bu yıl deprem felaketinde kayıplarımızı anma, deprem bölgesi ile dayanışma ve yeşil iyileşme çerçevesinde gerçekleştirildi" şeklinde paylaşımda bulunuldu.

 

ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/dunya/190dan-fazla-ulke-katiliyor-1-saat-boyunca-isiklar-kapatildi-6922625

YORUM YAZ