1 Kg Çaydan Kaç Bardak Çay Çıkar? 1 Kilo Çay Kaç Bardak ve Demlik Eder, Ne Kadar Çıkar?

02.07.2023 - Pazar 23:53

1 kg çaydan kaç bardak çay çıkar konusu kafe ve çay ocağı işleten kişiler için önemli. Öncelikle ülkemizde en çok tüketilen çay siyah çaydır. Yeşil yapraklarının üst kısımlarından makaslanarak toplan çay, bu yeşil yaprakların çeşitli işlemlerden geçerek siyah toz parçacıkları haline gelmesi ile oluşur. Marketlerden sofralarımıza ulaşan çay, siyah toz şeklindedir. Kalitesine göre farklı paket ve gramajlarda satılır. 1 kilo çaydan kaç bardak çay çıkar konusu vatandaşlar tarafından merak edilen konulardan.

1 Kilo Çaydan Kaç Bardak Çay Çıkar?

Çay çok eski tarihlerde Büyük Çin imparatoru Shen Nung tarafından bulunmuştur. Bu keşif tesadüfen olsa da sonrasında tüm dünyada çok fazla tüketilmektedir. Shen Nung günün birinde bahçesinde ağzı açık bir kapta su kaynatırken, kaynayan suyum içine düşen birkaç yaprak sonucu etrafa güzel kokular yayılmaya başlar ve ardından bu karışımı içer. Kendisinin çok beğendiği bu karışımı sevdikleri ve gelen misafirleri ile paylaşmaya başlar ve böylece yavaş yavaş çay bütün dünyaya yayılır.

1 kilo çaydan kaç bardak çay çıkar sorusunun cevabı çayı yapan kişiye göre farklı olabilir. Ancak genel olarak bakılırsa yoğun aromaya sahip çaylarda 350 ile 400 bardak kadar, daha hafif aromaya sahip çaylarda 300 ile 350 bardak kadar çay çıkmaktadır.

1 Kilo Çay Kaç Demlik Eder?

Türk kültüründe de önemli yeri olan çay 1945 senesinden bu yana yoğun ilgiyle karşı karşıya kalmıştır. Fakat yurdumuzda çay ekimi ve yetiştiriciliği Mustafa Kemal Atatürk'e kadar gitmektedir. Halkı teşvik eden Atatürk'ün ön ayak olması ile yetiştirilmeye başlayan çay bitkisinin kolay üretilebildiği iklim ve toprak özelliklerine sahip olan bölgemiz Karadeniz bölgesidir. Ancak bölgenin tüm kısımlarında değil yalnızca doğu Karadeniz tarafında bu tarım türü yapılmaktadır. Özellikle çay üretimi Rize, Trabzon ve Artvin illerinde ve onlara başlı ilçelerde ve köylerde yapılmaktadır.

Vatandaşlar tarafından merak edilen bir konu olan bir kilo çay ile kaç bardak çay yapılır sorununa verilecek tek bir yanıt yoktur. Tek bir cevap yerine ortalama aralıklarla bir cevap daha doğru olur. Çünkü her çayın yoğunluğu ve özelliği değişkenlik gösterir. Ayrıca çay içen kişilerin çayı nasıl içtikleri yani demli ya da açık içme oranı da bu ortalamayı etkiler. Açık çay içmeyi seven birisi için 1 kilo çaydan çok daha fazla bardak çay elde edilmektedir. Demli içmeyi seven birisi ise bu sayının daha azını elde eder.

ALINTI KAYNAK: https://www.sabah.com.tr/egitim/1-kg-caydan-kac-bardak-cay-cikar-1-kilo-cay-kac-bardak-ve-kac-demlik-eder-e1-6241874

YORUM YAZ