Borsa günü düşüşle tamamladı
SON DAKİKA HABERİ: TBMM'de 'depremler' için araştırma komisyonu kuruluyor - Son Dakika Türkiye Haberleri
03.03.2023 - Cuma 01:55Son dakika haberi! TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı.
Genel Kurul'da, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin sonuçlarının tüm yönleriyle araştırılmasına ilişkin 5 siyasi partinin verdiği önergeler görüşüldü. AK Parti, CHP, İYİ Parti, MHP ve HDP'nin önergeleri birleştirilerek görüşüldü.
Önerge üzerine HDP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, daha önce bu yönde kurulan Meclis araştırma komisyonlarını hatırlatarak, "Deprem komisyonunun kurulmasına bizim 'hayır' dememiz mümkün değil fakat yani deprem komisyonunu laf olsun diye kurmamamız gerekiyor. Daha önce bir Deprem Komisyonu kurduk yakın zamanda. Bu Deprem Komisyonu yaklaşık 500 sayfalık bir rapor çıkardı, burada da okundu o rapor, tartışıldı. 268 öneride bulundu bu Deprem Komisyonu yani sanıyorum bu önerilerden hiçbir tanesi ama istisnasız hiçbir tanesi yürütmenin uygulamasında herhangi bir şekilde dikkate alınmadı" değerlendirmesinde bulundu.
Önerge üzerine konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da, daha önce Meclis'te depremle ilgili kurulan araştırma komisyonlarını hatırlatarak, "Yaşadığımız bu büyük acıların sebeplerini adeta konuşulamaz hale getiren, konuşturmak istemeyen, siyasi iktidarın kusurlarını tenkit eden herkesi tehdit eden bu ucube düzendir, bu iktidarın kamplaştırma ve sindirme politikalarıdır. Hükümet, devleti yönetme hususunda ve devlet bürokrasisinin koordinasyonunu sağlama konusunda büyük aciz içindedir. Bu acizlik depremin ilk anından itibaren mümkün olabilecek en acı şekilde kendisini göstermiştir" diye konuştu.
MHP Grubu adına konuşan Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, "Türkiye deprem bölgesi. Herkes, her iktidar elinden geleni yapmıştır kendi döneminde ama 99 Marmara depremini herhalde milat olarak almak gerekir. Ondan önce yaşanan en büyük deprem Erzincan'da oldu 39'larda. 38 bin kişiyi de Erzincan depreminde kaybettik. Gölcük depremi olduğunda o zaman 'Yüzyılın felaketi' denilmişti; 7,3 şiddetinde bir depremdi. Bu deprem 2 ayrı deprem; biri 7,7 biri 7,6 büyüklüğünde deprem. Üstelik yüzeye 7 kilometre derinlikte ve 2 deprem üst üste geldi, başka bir örneği de bildiğim kadarıyla yok" yorumunda bulundu.
CHP Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, depremi Adana'da evinde yaşadığını belirterek, "Gerçekten, artık bu afetlerden sonra bu kürsüden yeniden, yeniden, yeniden 'önlem alın' diye haykırmak, bir daha haykırmak, bir daha haykırmak istiyorum. Biz orada enkazların başına gittiğimizde sadece yıkılmış insanları değil, yıkılmış binaları değil, yıkılmış devleti gördük. Bunu söylemek zorundayız, bununla yüzleşmediğimiz sürece önlem almıyoruz arkadaşlar. Yeter artık, gerçekten şu haritayı ilkokul mezunu çocuklar bile ezberledi artık. İlkokul çocukları bile biliyor ki ülkemizde 24 il, 500'ü aşkın köy, 105'i aşkın ilçemiz doğrudan fay zonlar üzerinde. Bunları taşıyın dedik, fay yasası için burada önerme sunduk, kanun teklifi sunduk, sizlerin oyuyla reddedildi. Zamanında Maraş için bangır bangır bağırdı bütün insanlar, 'deprem geliyor' denildi, 'deprem gelecek.' denildi, buna ilişkin hep beraber maalesef ret oyu verdiniz, ret oyu verdiniz" diye konuştu.
MUHALEFETİN 'DEVLET İKİ GÜN BÖLGEDE YOKTU' ELEŞTİRİLERİNE YANIT
AK Parti Grubu adına söz alan Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir de muhalefetin 'Devlet iki gün bölgede yoktu' eleştirilerine yanıt vererek şöyle dedi:
"Kahramanmaraş'ta jandarmanın 3 bin 200 askeri var. O gün sabah saat dokuzda ben de o çalışmadaydım İçişleri Bakanlığına bağlı jandarmanın 3 bin 200 askeri Kahramanmaraş'taydı, bir gün sonra bu sayı 5 bini geçti. Eğer 'Milli Savunma Bakanlığı'nın askerlerini niye görmedik?' diyorsanız asker askerdir; jandarmanın askeri de olsa Milli Savunma Bakanlığı'nın askeri de olsa. Ama şunu bilin; 20 bin tane bağımsız bölüm yıkılmış bir anda, dünyanın en büyük depremi olmuş, 7,7'lik bir deprem olmuş. Eleştirmek çok kolay ama içinde bulunup mücadele edeni de takdir etmek gerekir. Şimdi, bir vekilimiz dedi ki biraz önce (onu eleştirmek için söylemiyorum, tabii ki eksiklikleri söyleyecek) sarı çizmeyle Bakanın orada poz vermesini eleştirdi ama Bakanın orada olması kıymetliydi, orada verdiği mesaj çok kıymetliydi, dedi ki; 'Hemen deprem konutları yapacağız.' Ee, şimdi, İYİ Partili Grup Başkan Vekilimiz dedi ki; 'Hemen niye başlıyorsunuz?' Müzeyyen Hanım dedi ki; 'Daha artçılar varken niye başlıyorsunuz?' Şimdi, vatandaşımız zor durumda, ağır bir deprem geçirmiş, onun barınma ihtiyacına dair ona bir mesaj vermek ve gereğini yapmaktan daha önemli bir şey var mıdır? Yok."
Konuşmaların ardından; Genel Kurul'da tüm önergeler birleştirilerek Meclis'te 'Deprem Araştırma Komisyonu' kurulması kabul edildi.
ALINTI HABER: https://www.ntv.com.tr/turkiye/son-dakika-haberitbmmde-depremler-icin-arastirma-komisyonu-kuruluyor,AL88T8R-TEG9fdmutgZfYg