Körlüğe bile neden olan tehlike glokom
Rapor Nasıl Yazılır? Rapor Yazım Kuralları Nelerdir?
13.03.2023 - Pazartesi 03:51Yazım dili anlaşılır bir şekilde olmalıdır. Karşı tarafı sıkmayacak kelimeler ve doğru betimlemeler yapılmalıdır. Rapor hazırlama sürecinde alt ve kenar boşlukları da eşit bırakılmalıdır. Bu şekilde sayfa içerisinde doğru bir orantı sağlanmaktadır. Rapor hazırlama sürecinde kullanılan konuşma dili ise resmi olmalıdır.
Rapor Nasıl Yazılır?
Rapor yazımı üst mercilere bir konu hakkında talepte bulunmak için yazılmaktadır. Bu nedenle yazım işlemine başlamadan önce kullanılacak malzemelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Başlıca kağıt seçiminin A4 boyutta kalemin ise mavi tükenmez kalem olmalıdır. Daha sonra yazım sırasında kağıdın üst ve kenar boşluklarının da eşit bir şekilde bırakılması gerekmektedir. Böylelikle yazım daha düzgün ve kaliteli bir görünüm almaktadır. Rapor hazırlama sürecinde yazım dili de büyük önem taşımaktadır. Anlaşılır, düz ve sade bir anlatım yapılması gerekmektedir.
Rapor Yazım Kuralları Nelerdir?
Rapor yazım kurallarında yazılan karakter seçimleri de bilgisayar formatında değişmektedir. Bilgisayar üzerinde rapor yazacak olan kişiler yalnızca Times New Roman fontunu kullanmalıdır. Bu fontun büyüklüğü ise 12 punto şeklinde ayarlanmalıdır. Her kenar ve ara boşluk 1.0 olarak belirlenmelidir. Belirli bir kurum içerisinde ya da kişiler tarafından yazılan metinlerden biri rapordur.
Herhangi bir şeyi anlatmak, talep etmek ya da bir üst mercilere iletmek için yazılmaktadır. Rapor yazma tekniklerine uygun şekilde hazırlanan metinler gönderim için zarflanmaktadır. Rapor yazımında kullanılan kağıt ölçüsü ve kalemin rengi de büyük önem taşımaktadır. Her zaman resmi kurumlara gidecek olan raporlar A4 boyutunda kağıda yazılmalıdır. Yazılan kalem rengi ise mavi olarak seçilmelidir.
Rapor Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Rapor yazarken başlıca kullanılan malzemelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu malzemeler ile beraber rapor tüm kurallara uygun şekilde yazılmaktadır. Üstelik kullanılan anlatım dili de resmi ve sade olmalıdır. Karşı tarafın anlayacağı şekilde açık bir anlatım yapılmalıdır. Çok fazla detaya girmeden tüm kurallar dahilinde rapor yazım işlemleri tamamlanarak iletim sağlanmalıdır.
Rapor Yazımında Kullanılan Yazım Dili Nasıl Olmalıdır?
Rapor yazımında konuşma dili olmamalıdır. Resmi bir anlatım yapılmalıdır. Özellikle bu anlatımda istek ve talepler doğrultusunda cümleler tercih edilmelidir. Yazım dili konuşma dilinden farklı bir şekilde resmiyet içermelidir. Rapor yazım işlemlerinde kullanılan dilin sade ve yalın olması da anlamını ortaya çıkarmaktadır.
ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/kultur-sanat/rapor-nasil-yazilir-rapor-yazim-kurallari-nelerdir