Samsung Galaxy S23 Ultra Avrupa birincisi
Antalya'da tırtılları süpürdü, hastanelik oldu
23.03.2023 - Perşembe 15:33Kepez'de çam kese tırtılının üzerindeki tüylere maruz kalan kadının yüzü, boynu, gözleri ve kolları kızarıp kabardı.
İHA
Antalya'nın Kepez ilçesi Zafer Mahallesi’nde yaşayan evli ve 2 çocuk annesi 35 yaşındaki Emine Çelik, evinin bahçesine indiğinde yaklaşık 70-80 tane çam kesesi tırtılı gördü.
Evine tekrar çıkıp eline süpürgeyi alan Çelik, tırtılları çöp konteynerine doğru süpürmeye başladı.
Süpürme işlemi bittikten sonra kolları, yüzü, gözü, başı ve boyun kısmında kaşıntı oluşan Çelik, 15 dakika sonrasında ise aynı bölgelerde kabarcıkların oluşmasıyla neye uğradığını şaşırdı.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi aciline giden Çelik'in durumu, burada tedavi olduktan sonra iyiye gitmeye başladı.
"Yüzüm alev topu gibi oldu"
Emine Çelik, olayı şu sözlerle anlattı:
Aşağı indiğim zaman 70-80 tane gördüm. Süpürgeyle inip bahçeye indim. Herhalde süpürürken üzerindeki beyaz tüyler uçup üzerime geldi. Yavaş yavaş kızarıklık ve kaşıntı başladı. Her şey 15 dakika içinde oldu. 2-3 saat sonra yüzüm alev topu gibi oldu. Kollarım, göğüs kafesim, saçlarımın içleri ve enseme kadar yayılmaya başladı. Gözlerimin altına vurmaya başlayınca gözlerimi kaybedeceğim sandım. Yüzüme ve gözlerime vurmaya başlayınca hastaneye başvurdum. Hastanede ilaç tedavisi aldım ve hafifledi. Doktor, çam kesesinin tüylerinden olduğunu söyledi. 3 gün önce annem de aynı sorunu yaşadı. İlaçlama yaptım ancak bir çözüm olmadı. İlaçlama firması o keselerin dallardan kesilmesi gerektiğini söyledi. Çünkü keseden önce ilaçlanması gerekiyormuş. Yetkililerden yardım bekliyorum.
Çam kese tırtılının bir kelebek türü olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, bu canlı hakkında bilgiler paylaştı.
"Bu dönemde piknik alanlarından uzak durun"
Tırtılların 5 larva evresi geçirdiğini aktaran Çetin, şu ifadeleri kullandı:
Gelişme evresini tamamladıktan sonra toprağa inmek için ağaçlardan iniyorlar. Arka arkaya diziliyorlar. Bu onlardaki davranış şekli. Öndeki birey, diğer bireylere bir işaret feromonu üretiyor ve diğer bireyler de onu takip ediyor. Bu hayvanlar ilk 3 larva evresinde çok alerjik değil. Son büyüme evresinde ise canlının dışındaki tüy yapılar çok alerjik. Özellikler insanların, hayvanların bunlardan zarar gördüğünü biliyoruz.
Normal şartlarda direkt temas etmedikçe bir alerji göremezsiniz ancak bazen ağaç üzerinde çok sayıda yuva varsa ve siz de buna yakın bir yerde oturuyorsanız alerji olabilirsiniz. Özellikle tırtıllar toprağa inerken üzerindeki kıllar kırıldığı zaman rüzgar ve hava akımlarıyla etrafa dağılırlar. Gözünüze ve yüzünüze gelirse bu sizde kaşıntı, alerji hissine sebep olabilir.
Özellikle bu dönemde piknik alanlarından uzak durmak gerekiyor. Trafikte seyahat ederken ormana yakın bir bölgeden geçiyorsanız, aşırı çam kese tırtılı varsa eğer, bunların alerjenleri sizin yüzünüzde ve gözünüzde kaşıntı ile kızarıklığa sebebiyet verebilir. Yaklaşık 15-20 gün bu süreç devam edecek ve ondan sonra problem kalmayacak.
ALINTI KAYNAK: https://www.ensonhaber.com/yasam/antalyada-tirtillari-supurdu-hastanelik-oldu