Yatay geçiş imkânı - SAİT GÜRSOY

12.08.2023 - Cumartesi 05:41

Üniversite tercihi, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri, hedefleri, kariyer beklentileri ve değerleri gibi birçok faktörü dikkate almayı gerektiriyor. Ancak bazen yanlış bilgi, aile baskısı, popülerlik ya da geçici heves gibi etkenler nedeniyle doğru tercih yapılamayabilir. Sonuç olarak, öğrenci bir bölüm veya üniversiteye kaydolduğunda, isteksizlik ve motivasyon eksikliği yaşayabilir. Akademik başarı, doğru bölüm ve meslek seçimiyle doğrudan ilişkili. Bir öğrencinin ilgi duymadığı veya yeteneklerini kullanamadığı bir bölümde ilerlemesi zor. Yatay geçiş imkânı öğrencilere doğru rotayı belirlemeleri için bir fırsat sunuyor. Tekrar üniversite sınavına girmeden yeni bir başlangıç yapma ve mesleki hedeflerine daha uygun bir şekilde ilerleme imkânı veriyor. Bu konuyu, Yeditepe Üniversitesi Bireysel ve Akademik Gelişim Müdürü Özge Alyu ile değerlendirdik.

Yatay geçiş, öğrenci bölümünden memnun değilse ve okumak istediği bölüm üniversitesinde varsa kurum içinde yapılabiliyor. Buna iç yatay geçiş ya da bölüm değişikliği diyoruz. Öğrenci üniversitesini de değiştirmek istiyorsa kurumlar arası yatay geçiş başvurusunda bulunur. Yatay geçişler yılda 2 kez yapılıyor. Bahar ve güz dönemleri için YÖK tarafından ayrı başvuru tarihleri belirleniyor. Önümüzdeki güz dönemi için üniversitelerde yatay geçiş başvuruları temmuzda başladı ve ağustosta da devam edecek. Her üniversite için belirlenen başvuru tarihlerine, üniversitelerin web sayfalarından ulaşabilirsiniz.

İKİ FARKLI ŞEKİL

Yatay geçiş, yerleştirme puanıyla ya da genel not ortalamasıyla yapılıyor. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş en çok tercih edilen ve en rahat uygulanan geçiş yöntemi. Burada ilk şart öğrencinin ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme ile bir üniversitede kayıtlı olması. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişte öğrencinin YKS puanının geçmek istediği bölümün taban puanına denk ya da ondan yüksek olması gerekiyor. Burada öğrencinin üniversite sınavına girdiği yılın YKS puanı ve geçmek istediği bölümün de aynı yıldaki taban puanlarına bakılıyor. Öğrencinin puanı uygunsa kayıtlı olduğu bölümden çok daha farklı bir bölüme de başvuru yapabilir.

Genel not ortalamasına göre yatay geçişte ise asıl olan, öğrencinin kayıtlı olduğu bölümdeki akademik ortalaması. Her üniversite kendi başvuruları için bir not ortalaması belirliyor. YKS puanının belli ölçülerde dikkate alınması, başarı sıralamalarına bakılması, kalınan ders olmaması gibi kriterler de üniversitelere ve başvurulan bölüme göre farklı olabiliyor. Ayrıca bu yatay geçiş türünde başka bir üniversitede sadece kendi bölümünüze eşdeğer bir bölüme başvurabileceğinizi belirtmekte de fayda var. Yatay geçiş, üniversite öğrencileri için yanlış tercihleri düzeltme imkânı sağladığı için önemli bir avantaj.

Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz

Sait Gürsoy | Yatay geçiş imkânı

ALINTI KAYNAK: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/gursoy/2023/08/09/yatay-gecis-imkani

YORUM YAZ