Gözkapağı estetiğine tıpta blefaroplasti adı verilir. Ameliyatta; fazla olan yağ dokusu alınır veya azsa eklenir, fazla olan adale ve deri kısımları çıkartılır ve göze daha anatomik bir şekil verilir.
Blefaroplasti ile göz çevresindeki koyu halkalar azalır ama giderilemez, “kaz ayağı” denilen göz çevresi kırışıklıkları üzerine de etkisi yoktur. Alt göz kapağındaki torbalanmalar da blefaroplasti ile giderilebilir.
Hem erkekler, hem kadınlarda en sık yapılan ameliyatlardandır. İleri yaşlarda, göz kapaklarının fazla düşmesi nedeni ile gelişen görme kusurlarını düzeltmek amacı ile de yapılabilir.
Blefaroplasti, plastik cerrahlar tarafından yapılan bir ameliyattır.
Lokal anestezi ile muayenehane şartlarında yapılabilmesine karşın, şayet hasta tercih ederse genel anestezi altında, hastane şartlarında da yapılabilir. Pitozis (kapak adalesi güçsüzlüğüne bağlı) de varsa aynı ameliyatta bu problem de düzeltilir. Ameliyattan sonra ince bantlarla pansuman yapılır, gözün kapatılmasına gerek yoktur. Yalnız üst kapak yapılacaksa ameliyat 45 dk kadar sürer. Her iki kapak ameliyat edilecekse iki, ikibuçuk saat kadar sürer.
Ameliyat sonrasında gözlerde kuruluk, kaşınma ve ödem olabilir. Ödemin az olması için yüksek yastık kullanılması, buz uygulaması yapılması ve aşırı göz aktivitesinden kaçınılması önemlidir. Bazı hastalarda kısa süreli morluklar oluşabilir. Pansuman amacı ile konulan bantlar iki-üç gün sonra çıkartılır. Dikişler de 7-10 gün sonra alınır.
Daha sonra kişi göz kapaklarının gergin veya ağrılı hissettiğini fark edebilir. Gözler bir hafta yada daha uzun süre kuru, yapışkan hissi uyandırabilir. Morarma ve şişlik normaldir. Soğuk kompres, ağrı kesici, göz damlalarıyla birlikte oluşan etkilere yardımcı olur.
Doktor, iyileşmeyi artırmak ve rahatsızlığı gidermek için kişinin uyurken veya uzanırken başını kaldırmasını önerebilir.
Özellikle cerrahın ameliyat sonrası talimatlarını dikkatlice takip etmek son derece önemlidir:
- Belirli faaliyetlerden ve ortamlardan kaçınmak
- Herhangi bir sorun veya beklenmedik bir durum olması halinde ameliyatı yapan doktora bilgilendirilme yapılması gerekir
- Kontrollere mutlaka gidilmeli