Ankara’da Altılı Masa trafiği

03.03.2023 - Cuma 00:44

Altılı Masa'nın “ortak anlayışta ulaştık” açıklamasına karşılık bugün yapılan toplantıdan sonra Ankara’da görüşme trafiği yaşandı.  İyi Partili bazı yetkililer, Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan tweetler atarken aynı saatlerde Meral Akşener, partisinde üst üste toplantılar düzenledi. Kemal Kılıçdaroğlu da MYK’sı ile bir araya geldikten sonra yarın SOL Parti ve Türkiye İşçi Partisi genel başkanları ile görüşme kararı aldı. Tüm bu gelişmeler gece boyu Ankara kulislerinde, “Altılı Masa'da kriz mi yaşanıyor?” sorusunun sorulmasına neden oldu. Ancak gelen bilgiler Kılıçdaroğlu’nun adaylığının netleşmek üzere olduğu yönünde.

 Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim için 14 Mayıs tarihini işaret etmesinin ardından aday belirleme çalışmalarına hız veren Millet İttifakı, bugün en kritik toplantısını gerçekleştirdi. Saadet Partisi ev sahipliğindeki toplantı öncesinde masadaki dört parti de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda mutabık olduklarına dair mesajlar vermişti. Uzun bir süredir Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı olan İyi Parti cephesi ise toplantıya birkaç gün kala aynı tutumunu sürdürdü.

 Masadan “ortak bir anlayışa ulaştık” mesajı

 Altılı masa toplantısı bu tereddütlerin gölgesinde başlarken, Ankara kulislerinde gün boyu, “İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etmezse ne olur?” sorusunun yanıtı arandı. Toplantıda Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın adaylık için Kılıçdaroğlu’nu önerdiği belirtilirken, Akşener’in “Parti kurullarına sormam gerekiyor” yanıtını verdiği öğrenildi.

Buna karşın toplantının bitimine yakın, kulislerde “Adaylıkla ilgili anlaşma sağlandı, aday Kılıçdaroğlu olacak” yorumları yayılmaya başladı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada da “ortak cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz” ifadesinin kullanılmış olması bu yorumları güçlendirince CHP cephesinde olumlu bir hava yayıldı. Genel merkezde bazı MYK üyeleriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun tebrikleri kabul ettiği iddia edildi. CHP’li milletvekilleri de sosyal medya hesaplarından Kılıçdaroğlu’nun “başlıyoruz” ifadelerini içeren bir videoyu paylaşmaya başladılar.

 Dikbayır, “Millet 5’ten büyüktür” dedi, tweet'ini sildi

 Ancak bu sıralarda bazı İyi Partililerden dikkat çekici açıklamalar gelmeye başladı. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır, ilk olarak “Biz bu kutlu yola çıkarken sadece ve sadece milletimize söz verdik, güvendik. And olsun şart olsun milletimizi yanıltmayacağız. Milletimiz ne derse o…” tweetini attı. Dikbayır, bu tweet'ten yaklaşık 10 dakika sonra da sosyal medya hesabından “Millet 5’ten büyüktür” paylaşımı yaptı. Ancak Dikbayır, kısa süre içerisinde tweet'ini sildi. İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili Erhan Usta da, altılı masanın son toplantısında cumhurbaşkanı adayı üzerinde bir mutabakat sağlanmadığını söyledi.

 “Apoletlerini sök dedik” mesajı Kılıçdaroğlu’na mı? 

 Usta, “İsimler konuşulmuş ama bir isim üstünde uzlaşılmamış diye düşünüyorum. İsim havuzu oluşmuş olabilir” ifadesini kullandı. Akşener'in yakın kurmaylarından İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Apoletlerini sök dedik sana” dedi. Öztürk’ün kulislerde bu ifadeyi Kılıçdaroğlu’na yönelik kullandığı iddia edildi.

 İyi Parti’den tepki gelince, CHP “başlıyoruz” tweet'lerini sildi

 İyi Partililer bu açıklamaları yaparken Meral Akşener de partisinde genel başkan yardımcıları, genel başkan danışmanları ve partisinin bazı yetkili isimleriyle toplantı düzenleme kararı aldı. İyi Parti cephesinde bu gelişmeler yaşanınca CHP’lilerin de “başlıyoruz” tweet'lerini silmeye başladıkları görüldü. Hem İyi Parti’den gelen açıklamalar hem de CHP’de yaşanan bu gelişmeler, “Millet İttifakı, isim üzerinde anlaşma sağlayamadı mı?”, “Bir kriz mi var?” sorularının sorulmasına neden oldu. Kulislerde iki parti arasında bir sorun yaşanıp yaşanmadığına yönelik sorulara yanıt aranırken CHP’den de bu sırada dikkat çekici bir açıklama geldi.

 Kılıçdaroğlu’ndan SOL Parti ve TİP hamlesi

 Açıklamada Kılıçdaroğlu’nun yarın yarın SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile görüşeceği belirtildi. Bu ziyaret de Kılıçdaroğlu’nun İyi Parti’ye bir mesajı olarak yorumlandı. Ziyaret kararının açıklama yapılmadan yaklaşık yarım saat önce alındığı öğrenildi. Sol Parti’den üst düzey bir yetkili, T24’ün ziyaretle ilgili sorusu üzerine ziyaretin kendileri için de sürpriz olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “CHP özel kalemi tarafından yarım saat önce arandık. Deprem sonrası yapmış olduğumuz çalışmalar konusunda hem bir tebrik hem de bir deneyim paylaşımı yapmak istediklerini aynı zamanda İstanbul’da parti üyelerimizin gözaltına alınmasına yönelik geçmiş olsun ziyareti olacağı söylendi.”

 Akşener, il başkanlarını da dinleyecek

 CHP’den ziyaret açıklaması yapıldığı sırada da İyi Parti’deki toplantı devam ederken, Akşener’in yarın için de tüm il başkanlarını Ankara’ya çağırdığı öğrenildi. Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile ilgili partisinin üst düzey yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ardından yarın da il başkanlarının görüşünü alacağı ve pazartesi günkü toplantıya kararını vermiş olarak gideceği ifade ediliyor.

TIKLAYIN - Gökçer Tahincioğlu yazdı | Ve Kılıçdaroğlu ortak aday

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı zirvesinden sonra TİP ve Sol Parti ile görüşüyor

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı zirvesinden sonra TİP ve Sol Parti ile görüşüyor

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu ve Akşener kurmaylarını topluyor

TIKLAYIN | Millet İttifakı: Ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaştık

TIKLAYIN | Millet İttifakı toplantısının ardından CHP'lilerden Kılıçdaroğlu paylaşımları: "Başlıyoruz!"

ALINTI KAYNAK: https://t24.com.tr/haber/ankara-da-altili-masa-trafigi,1095648

YORUM YAZ