Fransa'nın sömürgeci yaklaşımının son bulması gerekiyor

02.03.2023 - Perşembe 11:31

Bakü'de başlayan zirveye 9 ülkeden devlet ya da hükümet başkanları düzeyinde liderler katılıyor. 

Zirvenin açılışında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev konuşma yaptı. Aliyev "Azerbaycan koronavirüs ile ilgili 80'den fazla ülkeye destek verdi" dedi. 

Aliyev'in açıklamaları şöyle:

"Bütün ülkelerin aşıya erişiminin olması gerekiyordu. Pandemi ile mücadele konusundaki eylemler bir kere daha sorumluluğun öneminin altını çizdi. Azerbaycan koronavirüs ile ilgili 80'den fazla ülkeye mali destek verdi. Bunlar ya ikili kanallarla ya da DSÖ aracılığıyla gerçekleşti.

Yeni dünya düzeni yeniden şekilleniyor. Soğuk savaş sonrası en büyük doğu-batı çatışması yaşanıyor. 

Fransa'nın sömürgeci yaklaşımının son bulması gerekiyor. 

İşgal yılları içerisinde pek çok kültürel, dini alanın Ermenistan tarafından yağmalandığını gördük. Gerçekten, aslında burada yapılan uygulamalarının birer örnek olduğunu görüyoruz. Bir kenti ve kültürü yakıp yıkmak konusunda örnekler teşkil etti Ermenistan'ın yaptıkları. Daha sonra özgürleşen bölgeler ziyaret edildiğinde ülke temsilcileri tarafından yıkımın ne kadar büyük olduğu görüldü. Bu sene de 1.7 milyar doları bölge için kullanmayı amaçlıyoruz. Akıllı köy, akıllı şehir yaklaşımları ile çok modern, çok yenilikçi bir yaklaşım uyguluyoruz. İkinci Karabağ Savaşı'ndan bu yana pek çok kaybımız oldu.

Azerbaycan'ın ulusal sürdürülebilir kalkınma hedefleri belirlemesi gerekiyor ve bunu başlatıyoruz. Buralarda madensizleşmeyi de planlıyoruz. Çünkü buradaki gelişimin önüne geçiyor. Azerbaycan 18. kalkınma hedefini harekete geçirmeyi hedefliyor. Bu konuda diğer ülkelerin desteğini de istiyoruz. Benzer fikirlerdeki ülkelerden oluşan bir grup kuralım, madenlerden dolayı sıkıntı yaşayan. Burada birbirimizin egemenliğini gözeterek çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. 

Kaynak: Haber Global

ALINTI KAYNAK: https://haberglobal.com.tr/dunya/aliyev-fransanin-somurgeci-yaklasiminin-son-bulmasi-gerekiyor-235228

YORUM YAZ